Fusk med ägg ökar kraftigt

Den illegala försäljningen av ägg ökar kraftigt. Icke salmonellakontrollerade ägg säljs i butiker. Det är också vanligt att finska ägg är förpackade i svenska kartonger. Livsmedelsverket inleder nu en landsomfattande granskning av äggmarknaden.

Uppsala2005-02-18 00:00
Livsmedelsverket i Uppsala misstänker att allt fler ägg kommer in i landet utan ha gått igenom salmonellakontroll. Sedan Sveriges EU-inträde gäller salmonellagarantin för bland annat ägg vilket gör att alla ägg som kommer från ett annat EU-land, Finland undantaget, ska kontrolleras för salmonella innan de exporteras hit. Sändningen ska också åtföljas av ett veterinärintyg.
Nu startar verket en stor granskning av äggmarknaden tillsammans med landets kommuner. Utbudet av ägg i butiker, restauranger, storhushåll, grossister och importörer ska undersökas.
— Vi har fått många samtal från grossister som vill importera ägg. Det har också kommit rapporter från miljöförvaltningarna i storstadsområdena om att man hittat ägg som importeras från andra länder än Finland och där intyg saknats, säger Helena Storbjörk, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Vill förhindra smittspridning
Ett viktigt skäl till att Livsmedelsverket vill granska förekomsten är för att förhindra spridning av salmonella.
- Just nu vet vi inte hur mycket icke salmonellakontrollerade ägg som kommer in. Det är i första hand detta som vi vill ta reda på. Men vi vet att i Göteborg har danska omärkta ägg hittats och i Stockholm tyska och polska, som saknat salmonellaintyg, säger Helena Storbjörk.
Stockholms stad utfärdade förra året cirka tio saluförbud för olaglig ägghantering. Förra året hittade miljöförvaltningen polska omärkta ägg i omärkta äggkartonger hos en grossist.
— Vi har en ägghärva här i Stockholm. Vi har bland annat hittat polska ägg som var omärkta. De äggen saknade veterinärintyg, och äggen gick till destruktion, säger Mats Kjellberg, livsmedelsinspektör vid miljöförvaltningen i Stockholm.
Mycket utbrett är också fusket med packning av importerade ägg i svenska äggkartonger. En del grossister tillhandahåller inte bara svenska, polska och finska ägg märkta och omärkta ägg utan också äggkartonger.
— Vanligast är att finska ägg packas i svenska kartonger. Ibland är äggen märkta, som lagen säger att de ska vara, ibland inte.

Känner inte till reglerna
Många grossister känner inte till reglerna för äggmärkning och vet inte att det endast är Livsmedelsverket som godkänner äggpackerier.
— När ägg packas felaktigt rör det sig både om märkningsbrott och redlighetsbrott. Problemet är att jag som inspektör inte kan göra något åt att de tillhandahåller kartonger eftersom det inte faller under livsmedelslagen. Det är nämligen inte olagligt att sälja kartonger. Däremot är det förbjudet att packa ägg i dem, såvida man inte är godkänd av Livsmedelsverket, säger Mats Kjellberg, som säger att man ännu inte hittat någon som olagligen märker enskilda ägg med den obligatoriska röda stämpeln.

Äggfakta


Såväl varje enskilt ägg som äggkartonger ska märkas. Undantag från att märka ägg gäller om ägget köps direkt på bondgården där det värpts eller om producenten säljer direkt till kund vid torghandel.
Ägget på bilden har märkningen 2SE449. Siffran 2 betyder att ägget är från en frigående besättning inomhus, SE att ägget är värpt i Sverige och 449 är anläggningen där ägget kommer från.

Kod för produktionsmetod:
0= Ekologisk produktion
1= Frigående utomhus
2= Frigående inomhus
3= Burhöns

Kod för medlemsstat
SE= Sverige
FI= Finland
DK= Danmark
PL= Polen

KonsumtionÅrligen äter vi cirka 200 ägg per person. 75 procent av de äggen är så kallade skalägg som man tillreder själv, resten av äggen får vi i oss via andra livsmedel som innehåller ägg/äggmassa.

Import
Cirka 5 procent av de ägg som konsumeras, är importerade från Finland. Enligt den svenska äggbranschen hålls 85 procent av de finska hönsen fortfarande i burar som är mindre än de burar som fanns i Sverige innan burhönsförbudet infördes.
Även danska och polska ägg kommer huvudsakligen från burhöns.

Danska ägg bör spritas
Fødevarustyrelsen, Danmarks motsvarighet till Livsmedelsverket, uppmanar konsumenter desinficera ägg med sprit innan man exempelvis blåser ut gula och vita för att göra påskdekorationer. Man bör även alltid tvätta händerna när man tagit i ett ägg för inte riskerar att sprida salmonellabakterier.
Fødevarustyrelsen råder alla som använder ägg till desserter, där äggen inte ska kokas, att köpa pastöriserade ägg.
Undersökningar har visat att 0,6 promille av de danska äggen innehåller salmonella.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om