Funktionshindrade får allt oftare jobb
Den öppna arbetslösheten bland funktionshindrade i Uppsala kommun har minskat med 31 procent. Det visar färska siffror från Arbetsförmedlingen.
Ola Axelsson, arbetsförmedlingschef i Uppsala, anser att det gynnsamma konjunkturläget har bidragit till att arbetslösheten bland funktionshindrade har minskat. Men flera lyckade projekt inom Arbetsförmedlingen har hjälpt till.
- Jag tycker att vi har fått ett kvitto på att det går att få ner arbetslösheten bland funktionshindrade. Det är just under 2007 som funktionshindrade har fått del av högkonjunkturen och det känns inte som en tillfällig företeelse. Arbetslösheten går ner, även om utvecklingen för arbetssökande i stort är ännu mer positiv.
Ett av de lyckade projekten är Jobblinjen som riktat sig till yngre arbetslösa med fysiska, sociala eller psykiska funktionshinder. Ett annat samverkansprojekt, Frisam, har riktat sig till funktionshindrade i alla åldrar med det gemensamma att de är långtidssjukskrivna eller långtidsberoende av socialbidrag. Av deltagarna i Frisam har 45 procent fått en anställning under 2007.
Enligt en färsk rapport från Riksrevisionen har funktionshindrade en fortsatt svag ställning på arbetsmarknaden. Enligt rapporten kännetecknas gruppen av hög arbetslöshet med låg sysselsättningsgrad och långa inskrivningstider på Arbetsförmedlingen.
Omkring en halv miljon svenskar i åldrarna 16-64 år uppger att de har någon typ av funktionshinder som leder till nedsatt arbetsförmåga.
Ola Axelsson tror att många fler skulle få ett jobb om synen på funktionshinder ändrades.
I Uppsala län är 657 funktionshindrade öppet arbetslösa. 375 av dessa bor i Uppsala kommun.
- Jag skulle önska att både arbetsgivare och medarbetare såg på kompetensen, erfarenheten och skickligheten hos individen mer än funktionshindret. Fortfarande är det många företag som fastnar i funktionshinderfrågan och ser det som ett problem.
Flera framgångsrika projekt har avslutats under 2007, vilket enligt Ola Axelsson ställer nya krav inför nästa år.
- Vi ser att det behöver satsas i den ordinarie verksamheten nästa år. Vi har haft en positiv utveckling i Uppsala län, men mycket tack vare extra projekt under året.
UNT: Vad måste ni göra?
- Dels handlar det om att avsätta personalresurser. Vi vet att den här gruppen av arbetslösa behöver extra stöd. Dels handlar det om att ge mer praktikmöjligheter, arbetsträning och anställningsstöd till funktionshindrade.
Enligt Ola Axelsson är det främst den privata sektorn som börjat anställa fler funktionshindrade.
- Vi har inte lika mycket nyrekrytering inom kommun och landsting.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!