Funktionshindrade barn på danslektion

Ett taktfast dunk ljuder från De handikappades riksförbunds, DHRs kursgård i Ekolsnäs i Uppsala. Här håller barnen på daglägret på att få en danslektion av danspedagogen Karin Halvarsson.

Jennie Eklund, Adam Nyström, Tim Palm och deras lägerkompisar svänger sig i dansens virvlar. Danspedagogen Karin Halvarsson, längst till höger, inspirerar till nya danssteg.

Jennie Eklund, Adam Nyström, Tim Palm och deras lägerkompisar svänger sig i dansens virvlar. Danspedagogen Karin Halvarsson, längst till höger, inspirerar till nya danssteg.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2009-06-26 17:17
- Ska vi köra en gång till och så lägger vi på refrängen sedan. Fem, sex, sju, ått... hörs Karin Halvarssons röst ljuda över dansgolvet.

Katy Perrlylåten dånar från ur högtalarna och barn och lägerpersonal börjar röra sig av hjärtans lust. Rullstolar och rullatorer verkar inte lägga hinder i vägen för vare sig rytmiska handviftningar eller snurrar runt dansarens egen axel. Efter varje genomgånget moment applåderar eleverna sig själva och varandra. Men några tycker det blir för varmt mot slutet av lektionen och söker sig utomhus i stället.
- Nu är det sista gången. Försök glömma de andra omkring er och bara dansa, uppmanar Karin Halvarsson eleverna.
Efteråt blir det kö till vattenkannan. Barnen och ungdomarna är svettiga och glada.
- Det var verkligen superkul, säger Jennie Eklund.
Hon har inte dansat så mycket tidigare men lägerkompisen Isak Langfors berättar att han går på bugg varje torsdag och Tim Palm berättar att hans föräldrar, som gillar att dansa, har lärt honom att känna takten i dansmusik.

För Karin Halvarssons del var det första gången hon höll lektion med funktionshindrade elever.
- Det var en utmaning men jag tycker det var jättekul, jag gör det gärna igen, säger hon.
Ungdomarna berättar att de tidigare under lägret har varit och badat både i Fjällnora och på Fyrishov. Och att de fått gå en tipsrunda där svarsalternativen var levande.
- En doktor var här och berättade om hur det är att gipsa och så fick vi prova på det, berättar Jennie Eklund.
Christian Malfert berättar att hans katt hemma har fått två ungar under det han varit på lägret. Dagläger betyder att lägerdeltagarna åker hem på kvällen och kommer igen nästa morgon. Några deltar under en vecka, andra under två eller till och med lägrets alla tre veckor.

Nu ser lägerdeltagarna fram emot fredagskvällen då de ska få sova kvar på kursgården. Diskodans och spökhistorier står på programmet. Och nu har de ju fått lära sig några schysta moves till diskot.
Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU har bedrivit dagläger för funktionshindrade barn sedan ett femtiotal år tillbaka i De handikappades riksförbunds, DHR, kursgård Ekolsnäs, beläget i Vårdsätraviken. Antalet deltagare har väl gått lite upp och ned genom åren. Just denna lägervecka är det 13 barn och ungdomar i åldrarna 6 - 16 år som deltar. De flesta kommer från Uppsalatrakten, men några har lite längre att resa. Tim Palm berättar att han reser en timme i vardera riktningen varje dag eftersom han bor i Enköping.
- Vi har lite olika problem vi som är på lägret. Det är bra att vi blandas lite och lär känna nya människor, säger Isak Langfors.
- Det är inga problem med oss vi klarar oss fint, säger Tim Palm.
FAKTA
RBU

Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, är en familjeorganisation som erbjuder medlemmarna stöd, gemenskap och information. RBU driver och påverkar i handikappolitiska frågor främst ur ett barn- och familjeperspektiv. RBU finns över hela landet och har omkring 12 000 medlemmar. I förbundet finns en rad olika diagnoser och diagnosgrupper, bland annat cerebral pares (cp), adhd, ryggmärgsbråck, hydrocefalis, medfödd benskörhet (oi), muskelsjukdomar, Prader Willi-syndrom, kortväxthet, plexus brachialis-skada och flerfunktionshinder.
RBU startade 1955 och har i dag omkring 12 000 medlemmar i distrikts- och lokalföreningar runt om i hela landet.
Källa: www.rbu.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om