Kommunen kräver funktionshindrad på 140 000

Assistenter vid ett fuskanklagat bolag jobbade för många timmar åt en funktionshindrad man. Enligt mannen saknar han förmåga att hålla koll på sådana uppgifter men tvingas ändå återbetala 140 000 kronor.

Den funktionshindrade mannen har förstått vad han skrivit under anser förvaltningsrätten.

Den funktionshindrade mannen har förstått vad han skrivit under anser förvaltningsrätten.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2022-01-03 18:00

Den som arbetar som personlig assistent måste följa arbetstidslagen. Om assistenten jobbat mer än 48 timmar under en vecka kan kommunen kräva att delar av lönen betalas tillbaka.

Ett par assistenter till en 36-årig funktionshindrad Uppsalabo har debiterat betydligt fler timmar än tillåtet. Till exempel har den ena assistenten uppgivit att hon i flera månader jobbat nio timmar per dag, sju dagar per vecka.

Kommunen krävde att 36-åringen återbetalade lönen för den otillåtna arbetstiden. Med hjälp av advokat överklagade han kravet till förvaltningsrätten. Mannen hävdade att han på grund av bristande kognitiv förmåga inte klarar av att administrera sin assistans, något han därför överlåtit till ett assistansbolag.

Han anser att assistansbolaget har ansvar för att arbetstidslagen följs och att betalningskravet borde riktas mot bolaget. Men förvaltningsrätten konstaterar att tidrapporterna har undertecknats av 36-åringen och att det saknas belägg för att han inte förstått vad han skrivit under. Därför ska han återbetala 140 000 kronor.

Assistenterna har arbetat för Kraft Assistans, ett företag som misskött sig så gravt att Inspektionen för vård och omsorg dragit in tillståndet att bedriva assistans. I våras rapporterade UNT att Uppsala kommun krävt återbetalning på 3,3 miljoner från Kraft Assistans. Pengarna ska ha betalats ut på felaktiga grunder vilket kommunen polisanmält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!