Fullt med bakterier i älgkött

Den hygieniska kvaliteten på älgkött är dålig. Nästan 75 procent av det viltkött som undersökts i en studie innehåller för höga halter av bakterier. En del av ­köttet bedömdes vara otjänligt.

Värm köttet till 75 grader så dödas eventuella bakterier.

Värm köttet till 75 grader så dödas eventuella bakterier.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2006-11-30 01:15
- Kvaliteten på älgkött som industriråvara i Sverige är dålig. Det ser inte alls bra ut och vi måste förbättra hygienen, säger Arja Kautto, veterinärinspektör vid Livsmedelsverket och själv jägare.
Totalt har 109 prover tagits av kött som levererats till slakterier, styckerier och viltanläggningar. Köttet kommer från olika EU-länder och är viltbesiktigat.

Kan bero på sjuka djur
Den vanligaste orsaken till att köttet anses vara otjänligt är att det innehåller för mycket e-kolibakterier. Men också totalantalet bakterier gör att nästan vart fjärde prov får anmärkning.
- Det höga antalet bakterier kan i vissa fall bero på att djuret är sjukt. Men vi vet också att man i skogen lägger grunden för köttets kvalitet. De flesta djur som springer runt i skogen är friska.
Skottets placering är viktigt.
- Om skottet hamnar i hjärt-lungtrakten dör djuret snabbt och kan avblodas effektivt. Av hygienska skäl är det också viktigt att man inte öppnar djuren mer än vad som behövs för att ta ut organen.
Är transporten av djuret till en kylanläggning långväga ökar det risken för att älgköttet ska försämras hygieniskt.

Skadligt att äta
Undersökningen visar att förekomst av stora mängder stafylokocker förkommer i nästan var tionde prov. Anledningen till det är att jägarna har sårinfektioner på händerna. Köttet var otjänligt och bedöms då vara hälsovådligt att äta.
- Jägarna måste använda plasthandskar vid transport och styckning för att hindra spridningen av stafylokocker.
Arja Kautto menar ändå att man som konsument inte behöver vara orolig för att äta älgkött. Man måste dock vara medveten om att det är viktigt att se till att köttet förvaras kallt. Om man efter ett dygn märker att älgköttet man köpt och har i kylskåpet luktar dåligt, då ska man gå tillbaka till butiken.
- Det är viktigt att leverantörerna får feedback från konsumenter och butiker när köttet inte är bra.

Bättre kunskapsnivå efterlyses
Hon anser att man nu bör ta fram branschriktlinjer liksom att kunskapsnivån bland jägare måste höjas när det gäller hygieniska faror. Hon menar även att jägare som levererar bra kött bör premieras ekonomiskt av livsmedelsföretagen, och de som säljer kött med dålig kvalitet bör gallras bort vid kontrollen hos viltanläggningar, matbutiker och re­stauranger.



Fotnot: Vid analyserna av 109 prover på älgkött påträffades e-kolibakterier, stafylo­kock­er men ingen salmonella. Vi äter årligen i genomsnitt 1,9 kg vilt. För att förhindra att man smittas av bakterier ska man se till att hetta upp maten till minst 70-75 grader i innertemperatur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om