Fullsatt på BMC på Nobelföreläsningen
Omkring 20 procent av all cancer orsakas av någon infektion. Men infektioner kan vara orsak till betydligt fler cancerformer än vi i dag känner till.
Harald zur Hausen och Francoise Barré-Sinoussi.
Foto: Hans E Ericson
- Ett intressant spår att följa är om det finns så kallade polyomavirus hos djur, trots att de inte kan föröka sig i människoceller, ändå kan orsaka tumörer hos människor. Vi vet att motsatsen förekommer, att polyomavirus hos människor kan ge tumörer hos djur, sade han.
När Harald zur Hausen för mer än 30 år påbörjade sin forskning kring HPV-virus som tänkbar orsak till livmoderhalscancer var det få som trodde på honom. I dag tvivlar däremot ingen på att de allra flesta fall av livmoderhalscancer orsakas av någon variant av HPV.
Upptäckten har i förlängningen lett till vaccin mot de farligaste HPV-varianterna och om något år påbörjas allmän vaccination av flickor i skolåldern mot HPV. Den väntas på lång sikt drastiskt minska antalet fall av livmoderhalscancer.
Även flera andra smittämnen än HPV kan orsaka cancer. Gulsotvirusen hepatit B och C till exempel ligger bakom en stor andel av världens alla fall av levercancer och magsårsbakterien Helicobacter pylori är en vanlig orsak till magsäckscancer. Och så sent i år har ett nyupptäckt så kallat polyomavirus påträffats i en sällsynt hudtumör, Merkel cell carcinoma, hos människa.
- Det talar för att det finns skäl att rikta intresse mot denna virusfamilj. Ännu okända polyomavirus hos nötboskap till exempel skulle kunna ligga bakom de samband som setts mellan konsumtion av rött kött och ökad risk för tarmcancer, sade Harald zur Hausen.
I dag finns vaccin mot HPV och hepatit B. På sikt hoppas han att vaccin och förebyggande behandling ska finnas även mot andra smittämnen som orsakar cancer.
Också Francoise Barré-Sinoussi kom in på frågan om vaccin i sin föreläsning. Sedan hon och kollegan Luc Montagnier upptäckte hiv 1983 har stora framsteg gjorts i att förebygga, diagnosticera och behandla hiv-infektioner. Men alla försök att få fram ett vaccin som skulle kunna stoppa spridningen av hiv har hittills grusats.
- Vi måste hitta nya vaccinstrategier. Ett effektivt vaccin mot hiv måste förmodligen inte bara rikta sig mot själva infektionen utan också också mot tidiga sjukdomssignaler när viruset etablerar sig vi kroppen, sade Francoise Barré-Sinoussi.
För att få uppslag till nya behandlingar och vaccin efterlyste hon också mer forskning kring varför vissa människor är helt motståndskraftiga mot hiv-smitta liksom varför en del smittade år efter år kan leva med hiv utan några symptom och behandling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!