Uppsalas innerstadsskolor är fyllda till bristningsgränsen sedan Uppsala kommun år 2015 beslutade att öka klasstorlekarna till 28 elever i klasserna F-5 och 30 elever i årskurserna 6-9. Motivet var det kraftigt ökande elevantalet. I Vaksalaskolan är det nu så trångt så att läraren Ann-Sofie Andersson tvingas gå på tvären för att ta sig fram mellan bänkraderna i sitt lilla klassrum för elever som läser svenska som andraspråk.
– Jag skulle behöva ett klassrum som är en halv gång så stort för att få plats ordentligt, säger hon.
Så här ser det ut i de flesta klassrum. På våningen under pågår en lektion i matte med klass 3A. Skolsalen är en av de mindre på skolan men ändå ska 23 elever få plats. Det är trångt och det gör att eleverna lätt böjar prata med varandra.
– Man blir störd i skolarbetet. Jag skulle vilja att våra bänkar kunde stå en och en. Då skulle jag kunna koncentrera mig bättre, säger en elev.
För fem år sedan hade Vaksalaskolan 520-530 elever. Idag ligger det på runt 575 elever.
– När det blir så många elever så försämras luften i klassrummet. Det gör att eleverna inte orkar fokusera lika bra sina uppgifter. Minskad koncentration leder till mer prat och högre ljudnivå som leder till att det blir ännu svårare att koncentrera sig. Vissa elever drabbas av huvudvärk, säger Ann-Sofie Andersson.
Med många elever i klassrummet får lärarna svårt att individualisera undervisningen. Det går inte att dela upp dem i små grupper i klassrummet så vissa får hålla till i korridoren. Vaksalaskolan är dessutom gammal och kulturmärkt så sex av tio klassrum i årskurs 6-9 saknar grupprum.
– Allt det här gör att det blir svårare för oss lärare att hinna med. Med 28 och 30 i klassen får varje elev i genomsnitt bara någon minut med läraren per lektion. Vi tvingas lägga merparten av lärartiden på de svaga eleverna. Då blir det knappt någon tid kvar för att stimulera de elever som behöver extra utmaningar. De får klara sig själva, säger Åsa Löfgren, som är 6-9 lärare.
Dessutom finns det elever som behöver kunna röra sig lite under lektionen. Resa sig upp. Gå ett par steg. Det finns det inte utrymme för.
– Man undrar vilken grupp av vuxna som skulle acceptera att arbeta under såna här omständigheter, säger Ann-Sofie Andersson.
Men Vaksalaskolan är ändå en av Uppsalas populäraste skolor?
– Vi har gott rykte sedan länge, bra meritvärden och våra elever klarar sig bra på gymnasiet. Det visar att vi ändå lyckas bedriva en god undervisning. Men lärarna är stressade och all dokumentation, rättning och för och efterarbete ökar med ett ökat antal elever, säger Åsa Löfgren.
Ingela Grehn vid Lärarförbundet är också kritiskt till den förtätning som gjorts.
– Det är tufft att jobba när man har så mycket elever. Många skolor är byggda på 1970-talet och inte anpassade till dagens undervisning. Då hade man ett delningstal på 25 som innebär att en klass delades i två om den fick fler elever. Med dagens stora klasser blir det svårt för lärarna att hinna med och därmed följa kraven i skollagen, säger hon.
Ingela Grehn anser att kommunen måste se över arbetsmiljön i skolorna och rusta de skolor som är slitna.
– Man har både byggt och renoverat för lite under åren och prognoserna för antalet elever har inte fungerat. Det har diffat på flera hundra vissa år, säger hon.