Den slutsatsen drar forskare vid Danska cancerfondens forskningscenter, Chalmers tekniska högskola och Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala i en studie som publiceras i vetenskapstidskriften Journal of Nutrition.
– Våra fynd ligger i linje med allt fler vetenskapliga belägg för att fiberrika fullkornsprodukter kan vara en av de viktigaste livsmedelsgrupperna för att förebygga utvecklingen av typ 2-diabetes, säger Rikard Landberg, professor i mat och hälsa vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och huvudansvarig för studien.
Studien bygger på uppgifter om drygt 55 000 danska kvinnor och män, som när de var mellan 50 och 65 år gamla besvarade en omfattande mat-, hälso- och livsstilsenkät. När deltagarna besvarade enkäten var alla friska, men under de i medeltal 15 år som de därefter har följts upp insjuknade drygt 7 400 av dem i typ 2-diabetes.
När forskarna närmare granskade vilka som hade insjuknat fann de ett tydligt samband mellan konsumtionen av fiberrika fullkornsprodukter och risken för diabetes.
– Ju högre "dos" av fiberrika spannmålsprodukter i kosten, desto lägre var diabetesrisken. För varje extra 16 gram fullkorn, vilket motsvarar mängden i en skiva fullkornsbröd med hög fiberhalt, sjönk diabetesrisken med elva procent för män och sju procent för kvinnor, säger Rikard Landberg.
Den fjärdedel av männen som åt mest fullkornsprodukter hade 34 procent lägre lägre risk att utveckla diabetes jämfört med den fjärdedel av männen som åt minst. För den fjärdedel av kvinnorna som åt mest av fiberrika spannmålsprodukter var risksänkningen något lägre, 22 procent, jämfört med den fjärdedel av kvinnorna som åt minst.
– Av olika fullkornsprodukter hade rågbröd, fullkornsbröd och havre/müsli klart samband med sänkt risk för diabetes hos både kvinnor och män. Det finns många goda skäl att äta mycket frukt och grönt, men när det gäller just diabetesrisken verkar fiberrika fullkornsprodukter minska risken i högre utsträckning, något jag tror få konsumenter är medvetna om, säger Rikard Landberg.
Studien kan inte besvara frågan om varför en hög konsumtion av just fiberrika spannmålsprodukter – oavsett om fibrerna kommer från råg, havre eller vete – skulle motverka uppkomsten av diabetes.
– Sannolikt ligger förklaringen i en kombination av flera olika effekter, då kostfibrer från olika spannmål delvis har olika egenskaper och fysiologiska effekter, säger Rikard Landberg.
Som exempel nämner han att kostfibrer från råg och havre dämpar blodsockersvaret efter en måltid och minskar utsöndringen av hormonet insulin, och att vissa kostfibrer från spannmål kan stimulera delar av tarmfloran som är kopplad till minskad diabetesrisk.
– Men även om flera frågor återstår att besvara finns redan nu, mot bakgrund av den höga förekomsten av typ 2-diabetes i befolkningen, goda skäl att fortsatt rekommendera utbyte av vita spannmålsprodukter mot fiberrika fullkornsprodukter från råg, vete och havre, säger Rikard Landberg.