Fula fiskar på menyn

Många sushirestauranger i Sverige serverar utrotningshotade fisk- och skaldjursarter. Det visar stickprover som Naturskyddsföreningen gjort. Även Uppsalas restauranger har rödlistade arter på menyerna.

Katarina Henriksson och Karolin Andersson från Naturskyddsföreningen spanar efter rödlistade fiskar på Uppsalas lunchrestauranger.

Katarina Henriksson och Karolin Andersson från Naturskyddsföreningen spanar efter rödlistade fiskar på Uppsalas lunchrestauranger.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-09-30 17:02

På fredagen besökte Naturskyddsföreningens lokala arbetsgrupp "Handla miljövänligt" lunchrestauranger i Uppsala, för att se om det fanns några fula fiskar på deras menyer.
- I dag ska vi fråga restauranger om fisken de serverar är miljömärkt eller inte, och om den är med på vår lista med "värstingfiskar", de rödlistade arterna, säger Samuel Westin från gruppen "Handla miljövänligt".

När Naturskyddsföreningen tidigare i veckan gjorde stickprover på 43 sushirestauranger i Sverige, visade det sig att samtliga restauranger serverade den tropiska jätteräkan som är förknippad med miljöproblem, och över hälften den gulfenade tonfisken som är överfiskad. Båda arterna är också rödlistade av Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden. Den miljömärkta fisken lyste däremot med sin frånvaro.
- Vi har sett att många matbutiker har minskat på antalet hotade arter, men det har inte skett i lika hög utsträckning på restaurangsidan, säger Jessica Andréasson, projektledare för Naturskyddsföreningens Miljövänliga vecka.

Undersökningarna görs som en tjuvstart på miljövänliga veckan som börjar på måndag, och som i år har just temat fisk- och skaldjur.
- Fisk är ett eftersatt område och svårare att sätta sig in i jämfört med exempelvis kött. Det är upp till oss konsumenter att välja "rätt" sorts fisk, vilket kan vara lättare i butik jämfört med på restaurang, säger Samuel Westin.

Katarina Henriksson och Karolin Andersson är nyblivna medlemmar i gruppen "Handla miljövänligt". På fredagen hann de upptäcka flera lunchmenyer där både tigerräkor och tonfisk fanns representerade.
- Det är ofta lättare att handla medvetet i affären jämfört med på en restaurang. Där kanske man inte vet var fisken kommer ifrån eller så vill man inte vara jobbig och fråga, säger Katarina Henriksson.

Gruppen kommer att sammanställa undersökningen nästa vecka, men Samuel Westin kunde redan på fredagen säga att de sett samma tendenser i Uppsala som i resten av landet.
- Tigerräkorna fanns till exempel på i stort sett alla sushiställen och även alla asiatiska restauranger som vi besökte. Många restauranger serverar också tonfisk utan att veta var den kommer i från. Det handlar mycket om medvetenhet. Vi tror inte att någon egentligen vill servera "dålig" fisk, därför är det viktigt att göra folk uppmärksamma.

JÄTTERÄKAN RÖDLISTAD ART

Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden (WWF), har fiskguider för konsumenter med rödlistade arter du bör undvika. Fisk och skaldjur som är märkta med KRAV eller MSC är alltid okej att äta.

Exempel på fiskarter som är rödlistade av Naturskyddsföreningen: Ål, Havskatt, Tonfisk, Jätteräkor (Tigerräkor, scampi, gambas, tropiska räkor).

Exempel på arter som är okej att äta enligt Naturskyddsföreningen: Pilgrimsmusslor (odlade eller handplockade), Sej, Sill/Strömming, Torsk (Barnets hav/Östersjön).

Källa: Naturskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!