Fuktskada drabbar lungorna

Vattenskador och fukt i bostaden kan inte bara på kort sikt ha negativa effekter på luftvägarna. För framför allt kvinnor kan de också påskynda den långsiktiga försämring av lungfunktionen som inträffar när man blir äldre.

Dan Norbäck, forskare vid enheten för arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset.

Dan Norbäck, forskare vid enheten för arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-03-13 09:56

Det visar resultaten av en flernationell studie, som publiceras i den välrenommerade facktidskriften Thorax.
– Ett viktigt fynd, i synnerhet som fukt- och vattenskador i bostaden verkar vara ett vanligt problem både hos oss och i många andra länder, säger docent Dan Norbäck vid Arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset.

Han är huvudansvarig för studien, som bygger på uppgifter om nära 6 500 kvinnor och män i 25 städer i elva länder i Europa, däribland Uppsala, och staden Portland i USA.

Alla fick vid två hälsokontroller med nio års mellanrum lungfunktionen uppmätt med så kallad spirometri. I samband med kontrollerna besvarade de också en omfattande enkät, som bland annat innehöll frågor om vattenskador och fuktfläckar i bostaden.
– Dessutom gjorde vi själva inspektioner i mer än 3 000 bostäder för att undersöka förekomsten av fuktskador och mögel i dem, säger Dan Norbäck.

Både deltagarnas egna svar och kontrollerna visade att fukt i bostaden är ett mycket vanligt problem. Hälften av hushållen hade åtminstone några tecken på fuktskador.
– Fukt i bostaden är vanligare i Syd- än i Nordeuropa, och vanligare där årsnederbörden är hög. I Uppsala rapporterade var tionde person att de sett fuktfläckar eller mögel hemma det senaste året, säger Dan Norbäck.

Lungfunktionen når en topp redan i 20-årsåldern och avtar sedan långsamt med stigande ålder. Därför var det inte förvånande att så gott som alla deltagarna hade sämre resultat på spirometritestet – som mäter hur mycket luft man klarar att blåsa ut – vid den andra än vid det första undersökningen.
– Men utöver denna naturliga nedgång skedde hos kvinnor som bodde i bostäder med tecken på fuktskador, i synnerhet fukt i sovrummet, en ytterligare minskning med flera milliliter per år av mängden luft de klarade att blåsa ut, säger Dan Norbäck.

Hos männen fanns däremot ingen påtaglig koppling mellan fukt i bostaden och påskyndad nedgång av lungfunktionen.
– Vi vet inte säkert vad denna skillnad beror på. Det kan vara så att kvinnor är känsligare, men det kan också bero på att de är hemma mer än männen. Andelen yrkesarbetande kvinnor är hög i Sverige, men i många länder i Europa är kvinnorna hemma betydligt mer än männen, säger Dan Norbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!