Frukt och grönt ger skydd mot hjärtsvikt

Medelålders och äldre kvinnor som äter mycket frukt, grönsaker och fullkornsprodukter, väljer magra mjölkprodukter och undviker att dricka läsk och andra söta drycker löper sänkt risk att insjukna i hjärtsvikt.

Uppsala2009-05-14 07:07
Det visar resultaten av en studie bland drygt 36 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län, som publiceras i det senaste numret av den välrenommerade medicintidskriften Archives of Internal Medicine.
- Den här typen av mathållning har i kontrollerade kliniska studier visats kunna sänka blodtrycket. Våra resultat talar för att den också på längre sikt kan skydda mot utvecklingen av hjärtsvikt, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet.

När studien inleddes besvarade kvinnorna en omfattande enkät med frågor om sin hälsa och hur ofta och hur mycket de åt av ett stort antal olika livsmedel. Utifrån svaren har forskarna kunnat beräkna hur nära kvinnornas mat- och dryckesvanor motsvarat både gällande näringsrekommendationer i allmänhet och den uppmärksammade så kallade DASH-kosten, som används för att sänka blodtrycket.

I DASH-kosten ingår att äta mycket frukt och grönsaker, baljväxter, magra mjölkprodukter och fullkornsprodukter, men begränsa intaget av bland annat salt och söta drycker.
- Det är väl känt att högt blodtryck är en av de viktigaste riskfaktorerna för hjärtsvikt. Därför ville vi se om matvanor som motverkar högt blodtryck också kan fungera som skydd mot hjärtsvikt, säger Alicja Wolk.

När kvinnorna besvarade enkäten var alla i stort sett friska, men under de följande sju åren insjuknade 443 av dem i så svår hjärtsvikt att de lades in på sjukhus eller dog till följd av den.

När forskarna närmare granskade vilka som insjuknat i hjärtsvikt fann de ett klart samband mellan detta och deras svar på matenkäten sju år tidigare.
- Ju mer DASH-lika matvanor kvinnorna hade, desto lägre var deras risk att insjukna i hjärtsvikt, säger Alicja Wolk.

I siffror innebär det till exempel att förekomsten av hjärtsvikt var 37 procent lägre bland den fjärdedel av kvinnorna som hade den mest DASH-lika kosten jämfört med bland den fjärdedel av kvinnorna som hade den minst DASH-lika kosten.
- Det är en större sänkning än vad man kunnat förvänta sig enbart av den blodtryckssänkning som uppnås med en DASH-liknande diet. Det talar för att DASH också motverkar andra riskfaktorer för hjärtsvikt än bara högt blodtryck, säger Alicja Wolk.

I några tidigare gjorda liknande studier har en DASH-liknande diet kopplats även till sänkt risk för kranskärlssjukdom och stroke.
- Det verkar alltså finnas flera goda skäl att äta mer i linje med de kostråd som DASH-dieten bygger på, säger Alicja Wolk.
FAKTA
Så här åt den fjärdedel av kvinnorna som hade lägst risk för hjärtsvikt i genomsnitt under en dag:
grönsaker 3,5 gånger, frukt 3 gånger, fullkornsprodukter 5 gånger, mjölkprodukter med låg fetthalt 1,6 gånger, rött kött bara 0,8 gånger och söta drycker 0,1 gånger.

Så här åt den fjärdedel av kvinnorna som hade högst risk för hjärtsvikt i genomsnitt under en dag: grönsaker 1,8 gånger, frukt 1,4 gånger, fullkornsprodukter 3,3 gånger, mjölkprodukter med låg fetthalt 0,6 gånger, rött kött 1,3 gånger och söta drycker 0,4 gånger.

Kronisk hjärtsvikt

Kronisk hjärtsvikt är en vanlig sjukdom. Omkring 200 000 svenskar beräknas ha hjärtsvikt. De flesta av dem är äldre än 70 år.
Vanliga symptom på hjärtsvikt är andfåddhet, trötthet och svullnad i benen.
Hjärtsvikt är en allvarlig sjukdom. Vid svår hjärtsvikt är dödligheten lika hög som vid vissa svåra cancerformer.
Behandling med så kallade ACE-hämmare, AII-blockerare eller betablockerare kan lindra symptomen och förbättra överlevnaden vid hjärtsvikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!