I veckan berättade UNT att skyltar vid flera övergångsställen i Uppsala ska bytas ut. Bakgrunden är att kommunen hade beställt en kvinnlig motsvarighet till Herr Gåman, den figur som sedan länge visar var fotgängare får korsa gatan.
Den Fru Gårman som kommunen på några håll satt upp föreställer en kvinna med toppiga bröst, kort kjol och spänst i steget.
Men skylten hade aldrig godkänts av Transportstyrelsen och ersätts därför med den korrekta Fru Gårman-skylten. Den föreställer en kvinna med mer nedtonad byst, längre kjol och något avvaktande gångstil.
Enligt Anna-Karin Bergström vid Transportstyrelsen är Fru Gårman en jämställdhetsfråga.
– När den tillkom 2009 fanns ett väldigt starkt politiskt tryck att vi skulle ta fram en kvinnlig variant av skylten.
Vem är då upphovsman till den inofficiella Fru Gårman-skylten som hamnade i Uppsala?
Svaret hittar man i en artikel i Kvällsposten från 2007. Där berättar gatuchefen i Hässleholm, Anders Servin, hur han fick i uppdrag av politikerna att ta fram en Fru Gårman. En skyltritare lämnade ett förslag som sedan bearbetades av Anders Servin.
”Det var i princip en Herr Gårman som klätts med lång kjol. Jag ville ha henne mer kvinnlig och satte på vader och kortare kjol”, berättade han för Kvällsposten.
Av fotot framgår att det rör sig om samma otillåtna variant som sedan dök upp i Uppsala.
Hur det kommer sig att en piratskylt från Hässleholm satts upp vid övergångsställen i Uppsala har inte UNT lyckats utreda. Men trafikskyltsansvarige Christer Åkerlund vid kontoret för samhällsutveckling i Uppsala kommun har en teori:
– Troligen hade Hässleholms kommun låtit tillverka den felaktiga skylten innan de fick avslag av dåvarande Vägverket. När vi beställde skylten B 3 som den heter kom det sannolikt med några felaktiga exemplar från tillverkaren, säger Christer Åkerlund.
Rent kommunekonomiskt är det ingen stor affär. Det handlar om en handfull skyltar á 800 kronor som ska bytas ut. Av läsarintresset att döma verkar det dock vara en historia av mått.
Artikeln om Fru Gårman fick 5 391 sidvisningar på unt.se under en enda dag. Det kan jämföras med att de mest lästa artiklarna på unt.se brukar få 2 000–3 000 klick.
Fru Gårman-historien har spridits av medier runt om i landet. I många av artikelkommentarerna raljeras det med jämställdhetsiver och politisk korrekthet.
”Vi som har stora bröst vill också ha en egen övergångsskylt”, ”Var tredje skylt bör vara Trans-Gårman”, ”Har feminister inget bättre för sig?”, lyder några av kommentarerna.
Anneli Häyrén Weinestål, forskare vid Centrum för genusvetenskap på Uppsala universitet tycker att de som uttrycker sig negativt om jämställdhet blivit mer högröstade de senaste åren.
– Genusordningen är mycket stark och de flesta vill inte att den rubbas, det kan väcka osäkerhet och rädsla. Framför allt märks det när det handlar om verkliga förändringar, när det inte bara är prat. Ett exempel är förslaget att införa det könsneutrala ordet hen i stället för han eller hon.
Det finns i alla fall en som gläds åt Fru Gårman-artiklarna. Det är den bloggare som kallar sig Fru Gårman vars besöksstatistik nu slår alla rekord.
Så här skriver hon på sin blogg:
”Tack för det, tidningarna som skriver om yppiga Fru Gårman. Jag förmodar att alla ni som googlat er hit i dag blivit besvikna. Men jag vill bara säga att ni är jättevälkomna tillbaka ändå. Dessutom har jag både spetsiga och yppiga bröst och en kortkort kjol. Jag lovar!”