Fritt val - men hon reder sig själv

Nu är det eget val som gäller inom hemtjänsten i Uppsala. Företagen gör sitt bästa för att locka till sig nya användare, men ännu har intresset för att byta från sin gamla vårdgivare varit ljummet.

Iris Andersson behöver ännu ingen hemtjänst, men är nöjd med att kunna välja.

Iris Andersson behöver ännu ingen hemtjänst, men är nöjd med att kunna välja.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-11-11 08:00
UNT var med vid ett informationsmöte.
- Vår mamma är till åren och har redan hemvård. Det fungerar men det är bra att man har möjligheten att välja, säger Elsy Legue.

Tillsammans med systern Barbro Pettersson är hon på öppet hus hos en av de fyra utförarna av hemtjänst i Uppsala, vårdföretaget Förenade Care.
En efter en droppar nyfikna in i de ljusa vårdlokalerna i centrala Uppsala. Snittar och dryck står framdukat och personal minglar, redo att informera. De flesta besökare har just fått höra talas om eget val och vill få reda på mer om vad företaget kan erbjuda.
Alliansens syfte med reformen "eget val" är att ge användarna makten över sin hemvård. Alla som har hemtjänst får själva bestämma vem som ska hjälpa till med allt från medicinutdelning till städning. Med informationsmöten och annonser försöker nu företagen locka till sig användare.

Men att orientera sig bland alternativen är inte alltid helt lätt. Kommunen har sedan i våras spridit kunskap om eget val. Främst via media, men också när man genom biståndshandläggare och på andra sätt kommit i kontakt med användarna.
Någon direkt information, som en broschyr, har dock inte automatiskt nått de berörda.
- Vi har inte fått mer information än inför den här träffen, säger Elsy Legue. Vi är här för mammas skull men det är svårt även för oss, säger Elsy Legue.

Iris Andersson är till åren kommen, men pigg och rask och reder sig själv. Hon tycker dock att det är viktigt att ta reda på mer om hemtjänstens utbud. Valmöjligheten ser hon positivt på, även om hennes hjärta bankar åt ett visst håll.
- Jovisst är det bra att välja. Men jag har jobbat åt kommunen inom hemtjänsten så jag vet ju hur det fungerar där.
Och just tryggheten i att anlita eller behålla en vårdgivare man redan känner gör att många drar sig för att byta. Det tror Ylva Larsson, regionchef på Förenade Care, kan vara en anledning till att det hos dem hittills varit relativt tyst från möjliga nyttjare av hemvården.
- Vi har ännu inte märkt av så stort intresse. Många vill behålla den vård de är vana vid.

Ylva Larsson menar att det främst är de missnöjda som byter utförare. Kommunens äldrekontor som sköter bytena har inte heller mött någon anstormning av frågor, enligt Åsa Markström som är chef för informations- och hemstödsenheten på äldrekontoret. Ett tiotal har bytt utförare och omkring 30 personer har visat intresse för att göra det i framtiden.
-Det är ungefär som väntat, säger Åsa Markström.
Fakta:
Får själva välja hemvårdsgivare
Från 1 november får de med hemtjänst själva bestämma vilket företag de vill ska utföra arbetet - eget val. Omkring 2 750 människor berörs av eget val i Uppsala.
Fyra olika utförare finns att välja på i dagsläget; Aleris Äldreomsorg, Attendo Care, Förenade Care och kommunala Uppsala vård och bildning. De presenteras i en utförarkatalog och på kommunens webbsida. Äldrekontoret kan också ge information.
Om man inte väljer får man i de flesta fall automatiskt den utförare som i dagsläget sköter hemtjänsten på ens hemort. Vill man byta går det bra, men det måste meddelas till den nya utföraren eller biståndshandläggaren två veckor i förväg.
Kommunen avgör vilka krav som ska ställas på utföraren och ska regelbundet följa upp verksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om