Fritt jobb kan öka stressen
Att ha ett fritt jobb med flexibla arbetstider kan låta som rena önskedrömmen. Men alla klarar inte av att hålla isär arbete och fritid. Nu varnar forskare för att ansvaret kan bli för tungt med stress och utbrändhet som följd.
Resultaten har nyligen prsenterats i en doktorsavhandling vid Stockholms universitet.
Måste fixa allt själv
En del intervjuade tyckte det var bra att själva få bestämma hur arbetet skulle läggas upp. Andra gick hela tiden omkring och kände att de inte räckte till.
- För många är det väldigt krävande att arbeta under så stort ansvar, konstaterar hon.
- De har ingen chef som fattar de svåra besluten och talar om vad den anställde ska göra eller kontrollerar hur jobbet urförs, utan måste själva koordinera och organisera sitt arbetsliv.
Om det inte fungerar ligger det nära till hands att lägga skulden på sig själv, menar Marika Hanson.
- Eftersom vi i princip är våra jobb, spiller känslorna av skuld och otillräcklighet över i privatlivet så att vi inte kan skilja på om framgång eller misslyckande beror på jobbet eller det som sker hemma.
- Ofta kommer de som känner sig otillräckliga bara på ett sätt att lösa problemet, nämligen att jobba ännu mera, till exempel att använda semestern för att komma ikapp med sådant de inte hunnit med. Och då tar både hälsan och privatlivet stryk.
Inte lata
För att kunna arbeta självständigt är det viktigt att snabbt kunna ta ställning till nya saker och framför allt att våga säga nej och sätta en gräns för sina åtaganden, både i jobbet och privat.
De som deltog i den här undersökningen tycks ha långt till den bild av hur distansarbetaren så småningom anpassar sig till en betydligt lägre arbetstakt som Jan Berglin ger i en av sina teckningar.
"Jag hör vad du säger. Du vill ha ett utkast till på måndag. Men jag ska ut och jaga bäver ett par veckor. Vi behöver bävergäll och kött till vintern."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!