Fritidsbanker ska fungera ungefär som bibliotek fast med sport- och fritidsprylar där alla kan låna utrustning gratis under en begränsad tid.
– Det var Deje kommun i Värmland som först startade en fritidsbank, och det slog väldigt väl ut. Nu finns det fritidsbanker på 18 platser i Sverige, och i Örsundsbro i Enköpings kommun håller en fritidsbank på att byggas upp. Där är det den lokala idrottsföreningen som ansvarar för banken, och det är en modell som använts på flera platser, säger Dag Söderberg, distriktsidrottschef och projektansvarig för fritidsbankerna vid Upplands Idrottsförbund.
Tanken med fritidsbanken är att där ska kunna finnas skridskor, skidor, snowboards, fotbollsskor och annan utrustning för sport eller fritid. Verksamheten ska drivas utan kommersiella intressen och byggas upp med hjälp av gåvor och stöd från enskilda, företag och organisationer.
– Möjligheten att låna utrustning för att prova på olika sporter gör det möjligt för alla att testa innan man köper egen dyr utrustning, och vi har också haft en integrationstanke när vi lagt upp projektplanen, säger Dag Söderberg.
Landstingets vårdstyrelse bidrar med 920 000 kronor till projektet, och en del av pengarna kommer att gå till att anställa en projektledare vars första uppgift blir att etablera kontakt med kommuner och idrottsföreningar.
– Det finns en möjlighet att fritidsbankerna kan skapa arbetstillfällen, en uppgift för projektledaren att undersöka, säger Dag Söderberg som hoppas projektet ska starta redan i december.