– Det har varit lugnt. Jag har lyssnat på musik, läst och tittat på film. Jag har också sett filmen White summer om Sydafrika och Mandela. Om hur Mandela försonades med det vita Sydafrika. Vi skulle behöva få in den typ av dialog i Turkiet, säger han.
Hemma i Turkiet har Ragip Zarakolu varit med om över 40 rättegångar bland annat för att han skrivit om det armeniska folkmordet i Turkiet. Han skriver också om andra minoriteter.
– Jag är inte bara en fristadsgäst utan också en terroristgäst, säger han.
Han förklarar att han i Turkiet är stämplad som terrorist trots att det enda han gjort är att skriva och tala. Ett problem enligt honom är att Turkiet felanvänder terroristlagarna.
– Om man säger att det är antiterror då blir det inga frågor från väst, säger han.
I Sigtuna ska han nu ägna sig åt att finslipa sin bok som han skrev klart 2007 när han var i USA. Men på grund av situationen i Turkiet har han inte haft möjlighet att göra de sista justeringarna som behövs innan han kan skicka den till förlagen.
Han berättar att hans engagemang i grunden handlar att engagera sig för andra vars röst inte längre hörs, som hans son som sitter i fängelse nu utan rättvis rättegång.
Men kampen handlar också om att stå upp för sin egen rätt.
– Jag kan inte stänga ögon och öron. Om jag gjorde det kunde jag leva lyckligt utan att höra och se. Men det är inte värdigt en människa, säger han.