Uppsalas frisörer har likt många andra företagare drabbats hårt av coronaviruset. I och med senaste råden att främst träffa personer i det egna hushållet, som gäller fram till 13 december, har läget skärpts ytterligare. När UNT ställer från till Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Region Uppsala, kring huruvida det är okej att gå till frisören eller inte, avråder han.
– Man får fundera på om man verkligen måste klippa sig just nu eller om det kan vänta, säger han.
Om man ändå väljer att gå till frisören anser Johan Nöjd att det är bäst att både frisör och kund bär munskydd.
Avan Hasan startade Queeings frisör & barberare och Avans klipp för två år sedan. I mars och april märkte de en tydlig minskning av kunder och de tvingades permittera personal.
Hon tror att färre går till frisören när man arbetar hemifrån samtidigt som det blir färre middagar och after works.
– Är man bara hemma fokuserar man inte lika mycket på sitt utseende, vilket är tråkigt. Det är viktigt att vara fin i håret. Det bidrar till positiv energi, säger hon.
Under sommaren vågade sig fler till salongerna och permitteringarna drogs tillbaka, men under hösten började antalet bokningar droppa igen. Fortsätter det i den här takten behöver de kanske permittera igen.
– Jag har alltid en positiv inställning. Vi klarade av våren och jag tror att vi klarar detta också även om det kommer bli tuffare, säger hon.
Jenny Edvinsson delar bilden om att det varit ett tufft år. Hon äger fyra frisörsalonger i Uppsala, däribland Bosses. På grund av pandemin har de behövt säga upp 5 av de tidigare 39 anställda från de olika salongerna, och under våren permitterades personalen. De hoppas att de inte ska behöva permittera igen.
– Än så länge har ingen sagt att vi behövt stänga. Det innebär att vi måste ha öppet för att kunna få en inkomst, säger hon.
Därför försöker hon göra det bästa av situationen. När andra vågen av pandemin drabbade Uppsala började både Avan Hasans och Jenny Edvinssons salonger använda munskydd eller visir i samtliga kundmöten. Detta i syfte att skapa en tryggare miljö för både personal och kunder.
– Man kommer ju närmare än två meter om man ska klippa någons hår, säger Jenny Edvinsson.
Några som känner sig mer förskonade under pandemin är Helén De Clercq, Jennie Pettersson och Anna Engström som tillsammans äger frisörsalongen Dollywood.
– Vi har arbetat i 20 år och har våra stamkunder vilket bidrar till en trygghet, säger Helén De Clercq.
Hon tror att situationen på vissa sätt bidrar till fler kunder.
– Jag tror att fler vill satsa på sitt yttre under pandemin. Om man inte kan resa så unnar man sig en fin frisyr istället.
Att personer lämnar sena återbud i dessa tider menar de att man får acceptera. Personer som är i riskgrupper kommer inte till salongen i lika stor utsträckning. De har även visir på plats för att skapa större trygghet för kunder som är oroliga.
Situationen är dock inte helt oproblematisk. Helén De Clercq vågade inte ta ledigt från jobbet i somras då hon var rädd för hur eventuell sjukdom skulle påverka henne ekonomiskt.
– Tar man ledig i några veckor och sedan blir sjuk i sex veckor blir man hårt drabbad som egenföretagare, säger hon.
Trots pandemin ska de expandera och flytta till en större lokal i vår. De vill blicka framåt.
– Det känns jättekul. Pandemin kan inte hålla på hur länge som helst, säger Jennie Pettersson.