Frisörer riskerar hälsan

Frisörer kan drabbas av allergi, luftvägsproblem och fosterskador. Det är kemikalierna i hårfärger, permanentvätskor och sprejer som är farliga.

Johanna Eklund gick till en ekologisk frisör, som inte använder kemikalier.

Johanna Eklund gick till en ekologisk frisör, som inte använder kemikalier.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2008-10-27 08:00
Hälften av hittills 46 undersökta hårfärgningsämnen är starkt eller till och med extremt allergiframkallande, enligt en EU-undersökning.
Frisörer kan även drabbas av luftvägsproblem och fostret hos gravida kvinnliga frisörer kan påverkas.
Det finns sammanlagt flera tusen olika kemiska substanser i hårvårdsprodukter som frisörer, framför allt damfrisörer, arbetar med. Marie-­Louise Lind, yrkeshygieniker och medicine doktor vid Karolinska institutet i Stockholm, har nyligen beviljats tre miljoner kronor för att undersöka hur mycket frisörer exponeras för hårfärgningsmedel.

Eksem på huden kan vara av två slag, säger hon.
- Det börjar ofta med irritationseksem som kommer av för mycket våtarbete eller kontakt med andra hud­irriterande ämnen. Frisörer blöter ned händerna under för lång tid helt enkelt. Det luckrar upp huden och skadar hudbarriären vilket kan leda till eksem.
Den andra typen är eksem utbryter vid kontakt med allergiframkallande ämnen. Den typen av eksem kan på­visas i allergitester.
- Ofta är eksem en kombination av de båda. Drabbas man av irritationseksem är risken större att man även drabbas av allergi, eftersom skadliga ämnen då lättare kan tränga in i huden, säger Marie-Louise Lind.

De medel som används av frisörer är hårfärgningsmedel, permanentvätskor, blekmedel och hårsprejer. Vilka ämnen som får finnas i kosmetika regleras numera av EU-direktiv.
- När det gäller hårfärger finns det väldigt många olika ämnen som används. Just nu arbetar en kommitté inom EU med att göra riskbedömningar av 117 färgämnen för hår. 46 ämnen är hittills undersökta och av dem har hälften bedömts som extremt eller starkt allergiframkallande, säger Marie-Louise Lind.
Handeksem är två-tre gånger vanligare bland frisörer än bland allmänheten i övrigt, enligt en enkätstudie som ingick i Marie-Louise Linds doktorsavhandling.
- Handskar ger ett bra skydd om de används rätt, men ett problem är att engångshandskar används flera gånger eller till och med vänds ut och in, säger hon.
- I enkäten påstod många att de använde handskar, men när vi studerade på plats i salongen var det ungefär fifty­-fifty. Många frisörer tycker till exempel att handskarna är i vägen när man ska färga slingor som betraktas som ett pillgöra.

Marie-Louise Lind vill passa på att varna för trenden att åka utomlands och få hennatatueringar på huden.
- De har väldigt höga halter av ett svart hårfärgämne som heter parafenylendiamin som kan utveckla allergi. Den som drabbas kan sedan bli överkänslig mot hårfärgämnen och vid hårfärgning kan man sedan få kraftiga allergiska reaktioner som klåda i hårbotten, uppsvällt ansikte och rinnande, kliande ögon. Allergin kan kvarstå hela livet, säger hon
Ämnet parafenylendiamin som finns i svart henna var tidigare förbjudet i Sverige, men blev tillåtet igen när vi gick med i EU och används även vid hårfärgning. Utan tillsatser har henna, som kommer från en växt, nyanser från orange till brunt.
Helena Anundi, yrkeshygieniker vid arbets- och miljömedicinska enheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala säger att man man har patienter från frisörsalonger med bland annat annat handeksem.
- Ventilationen i lokalen är förstås mycket viktig, med punktutsug där produkter bereds och handskar när hårfärger appliceras.

Upptagningsområdet för arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset är Uppland, Dalarna och Gävleborgs län.
- Vi har sett att förhållandena framför allt i små källarlokaler kan vara dåliga. I Uppsala är det oftast bättre, säger Helena Anund.
Carina Edberg har arbetat i 35 år som frisör. Hon drev fram till för några dagar sedan salongen Klippunkten på Klostergatan i Uppsala.
- Vi är medvetna om vilka produkter vi köper in och är skyldiga att känna till det. Vi känner till riskerna och använder handskar, men visst slarvar jag ibland, speciellt vid schamponering, säger hon.
- Jag tror att de yngre är lite bättre på att skydda sig än vi som varit länge i branschen.
I salongen finns en punktsug där färgpulver och krämer blandas till. Ventilationen kontrolleras regelbundet. Carina Edberg tycker att arbetsmiljön är bättre nu än när hon började arbeta som frisör. Det är mer reglerat och kontrollerat.
- Men samtidigt kan det vara svårt att hinna med alla krav när man står på golvet i 40 timmar i veckan, säger hon.
Flera forskare har undersökt arbetsmiljön

Forskaren Lars Rylander, docent i yrkesmedicin vid universitetssjukhuset i Lund, har i en studie av 7 000 kvinnliga frisörer, visat att andelen barn som är tillväxthämmade under fosterstadiet är något högre hos frisörer än kvinnor i allmänhet. Barnen hade oftare lägre födelsevikt och föddes tidigare än jämförelsegruppens barn.
Ett par studier har gjorts om risken för fosterskador. En undersökning visade en något förhöjd risk för frisörer att få missbildat barn och en annan studie som inte visade någon sådan risk. En dansk studie visade inte heller på någon risk.
Lars Rylanderhar nu inlett en ny studie för att utröna om hårvårdsprodukter kan ge fosterskador. Jämförelsegrupp är denna gång frisörernas egna systrar.

Övriga forskningsresultat:
Anna Axmon, docent i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet, har jämfört 1 500 kvinnliga frisörer med lika många kvinnor från den övriga befolkningen, och fann att det tog längre tid för frisörer att bli gravida.

Överläkaren Maria Albin vid Lunds universitetssjukhus har visat att frisörer i högre grad än andra yrkesgrupper får astma. Den ökade risken kunde dock inte kopplas till någon särskild hårvårdsprodukt. Om frisören bytte yrke försvann den ökade risken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om