Friskolor tvingas erbjuda skolbibliotek

Över hälften av Uppsalas gymnasier saknar ett skolbibliotek. Nästan uteslutande är det friskolorna som inte har bibliotek. Men den nya skollagen kräver en ändring.

Uppsala2011-02-07 15:53

Tretton av Uppsalas tjugotre gymnasieskolor saknar i dag ett skolbibliotek och skillnaden är stor mellan kommunala och fristående skolor. Alla kommunala gymnasier, utom UVEN, har ett eget bibliotek, medan alla friskolor, utom GUC media, saknar bibliotek. Men nu ska det bli ändring. Den nya skollagen som träder i kraft den 1 juli kräver nämligen att alla elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek. Uppsala kommun har därför tagit fram två förslag till lösningar.

Det ena förslaget går ut på att skapa bibliotek på ett par olika centralt belägna gymnasieskolor inom respektive kommundel som sedan ska kunna användas av skolorna runt omkring. Det andra förslaget går ut på att kommunen tecknar ett avtal för alla gymnasieskolors räkning med en extern part, sannolikt Stadsbiblioteket. Redan i dag använder 60 procent av gymnasieeleverna Stadsbiblioteket för sitt skolarbete. Men om Stadsbiblioteket ska kunna klassas som ett skolbibliotek krävs anpassningar.
– Ett skolbibliotek är mer än ett vanligt bibliotek. Där ska finnas personal som kan handleda eleverna när de söker i olika källor och bedömer deras värde. Det ska också innehålla litteratur som har med utbildningarna att göra, säger Christer Öjdeby som handlägger frågan på Uppsala kommun.

Varför har inga friskolor egna bibliotek?
– Sannolikt eftersom det är bland det dyraste en skola kan investera i. Det skulle inte gå för en nystartad skola som kanske bara har ett 60-tal elever, säger Christer Öjdeby.
De båda förslagen är nu ute på remiss och ett beslut väntas under våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om