Kajan friskola svarar på kritiken: "Vi blöder pengar"

Kajan friskola blöder pengar och det enda som skulle kunna stoppa en nedläggning är att kommunen höjer skolpengen med det dubbla. Det säger skolans ägare.

Paul Lindquist och Claudia Lindström, styrelseordförande respektive vd är eniga: "Uppsala kommun betalar för lite. Vi driver en resursskola, men får inte betalt för det."

Paul Lindquist och Claudia Lindström, styrelseordförande respektive vd är eniga: "Uppsala kommun betalar för lite. Vi driver en resursskola, men får inte betalt för det."

Foto: Klara Nyth Stålberg

Uppsala2024-11-19 16:30

Nyheten i korthet

  • Kajan friskola i Uppsala planerar att lägga ner sin grundskola vid årsskiftet, vilket påverkar 54 elever med särskilda behov. Skolans ägare menar att skolan "blöder pengar" och att en fördubbling av skolpengen från kommunen skulle kunna rädda situationen.
  • Skolans ägare förklarar att de tvingats anställa fler lärare än nödvändigt för att uppfylla Skolinspektionens krav, vilket tillsammans med inflation har lett till ekonomiska problem.
  • Nedläggningsbeslutet har mött stark kritik från föräldrar och politiker. Skolans ägare är överraskade över den starka reaktionen.

Den 7 november kommer beskedet att Kajan friskola i Uppsala lägger ned sin grundskola vid årsskiftet. 54 elever med särskilda behov drabbas.

Nedläggningen får skarp kritik både från föräldrar, men också från politiskt håll. Bland annat för att tiden för att hitta nya skolor till eleverna är knapp.

Nu förklarar Claudia Lindström och Paul Lindquist, vd respektive styrelseordförande för friskoleföretaget Aprendere skolor, varför de fattat beslutet just nu, bara sex veckor före jullovet.

undefined
"Kajan blöder pengar", säger styrelseordförande Paul Lindquist och vd Claudia Lindström, som en förklaring till nedläggningsbeslutet.

– Vi måste agera snabbt. Prognosen säger minus sju miljoner kronor i år, på en omsättning på 32 miljoner kronor. Det är omöjligt att driva en skola på de premisserna. Har man inte långsiktighet i ekonomin kan Skolinspektionen dra tillbaka tillståndet, säger Paul Lindquist.

Var det här inget ni visste tidigare?

– Vi har tvingats rekrytera mer än vi som liten skola har behov av, för att tillgodose Skolinspektionens krav på behöriga lärare. Sedan sjönk elevantalet i höstas och det blev dyrare att få ihop pusslet. Sådant vet man inte förrän på uppropsdagen när man kan räkna in alla nya elever, säger Claudia Lindström. 

Ägarna menar att en av anledningarna till att Kajan friskola går back ekonomiskt är att skolan tvingats åtgärda flera brister som Skolinspektionen slagit ner på.

Vid tillsynen i februari 2023 fick skolan kritik för att elever inte fick det stöd de skulle ha enligt åtgärdsplanerna, att anmälningar om kränkningar inte togs om hand på rätt sätt och att det saknades behöriga lärare i ett flertal ämnen.

I mars 2024 bedömde Skolinspektionen att skolan vidtagit de åtgärder som krävdes och lade ner ärendet. 

– Det är inget att säga om det, det var befogade synpunkter från myndigheten. Men det fick till följd att vi var tvungna att anställa fler lärare, och det tillsammans med inflationen och det faktum att vi inte får ersättning av Uppsala kommun för att vara resursskola gör att Kajan nu blöder pengar, säger Paul Lindquist.

undefined
Paul Lindquist är styrelseordförande i Aprendere skolor och en av dem som fattat beslut om att stänga delar av Kajans verksamhet.

Vad skulle krävas för att ni häver beslutet?

– Om Uppsala kommun kan tänka om så kan vi fortsätta driva skolan. Men då måste vi bli ersatta som en resursskola, med dubbla beloppet för skolpengen, säger Claudia Lindström.

Hon jämför med Stockholms stad, som betalar minst 342 000 kronor per elev och år, medan Uppsalas lägsta belopp för en elev på Kajan är 85 000 kronor.

Protesterna mot nedläggningsbeslutet har avlöst varandra och på ett föräldramöte var stämningen stundtals hätsk. 

– Vi var medvetna om att vårt beslut skulle uppröra, men var inte beredda på den mediestorm som blev, säger Claudia Lindström.

– Vi trodde att vi hade en överenskommelse med vårdnadshavarna att vänta med att gå ut i media eftersom flera av dem ville berätta för barnen i lugn och ro först. Men några ville inte ha dialog, utan det blev mer konfrontation.

undefined
Bakom Kajan friskola står Aprendere skolor, där Claudia Lindström är vd. "Vi var inte beredda på den mediestorm som blev."

Hon är också förvånad över att den politiska skolledningen i Uppsala reagerat så starkt. 

– Tjänstemännen har vi haft ett bra samarbete med från början, men det politiska styret har en annan syn på vår typ av skola, kan vi konstatera, säger Claudia Lindström.

Paul Lindquist är kritisk till att utbildningsnämndens ordförande Eva Christiernin (S) deltog i föräldramötet som skolan kallat till, utan att vara inbjuden. 

– Att smyga in och inte ens tala om att hon är där, det är ganska dåligt av en ledande politiker, man gör inte på det sättet, säger han.

Eva Christiernin svarar på kritiken:

– Jag var inbjuden av föräldrarna som deras stöd och det berättade vi öppet när vi gick in också. Jag sa inte ett pip på mötet, säger hon.

Kajan ägs av Aprendere

Kajan friskola ligger i Ulleråker i Uppsala och vänder sig till barn med särskilda behov. 

I grundskolan går i dag 54 elever från förskoleklass till årskurs nio. De riskerar alltså nu att mista sina platser efter årsskiftet.

I anpassad grundskola och gymnasieskola går elever med intellektuella funktionsnedsättningar. De har en egen läroplan och kräver extraresurser. Den undervisningen berörs inte av nedläggningen. Uppsala kommun betalar tilläggsbelopp för de barnen.

Bakom Kajan står koncernen Aprendere skolor. Nyligen blev det känt att en annan skolkoncern, Cedergrenska, vill köpa upp Aprendere skolor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!