Friskola pressas av Skolverket

Skolverket fortsätter att sätta press på arabiska friskolan Manar al-Houda som tappat hälften av sina elever. På torsdagen gjorde Skolverket sitt första återbesök sedan kritiken förra året.

Friskolan fick flytta i all hast till nya lokaler.

Friskolan fick flytta i all hast till nya lokaler.

Foto: Hans E.Ericson

Uppsala2006-11-24 00:01
På andra våningen i ett femvåningshus nära Gottsunda centrum har Manar al-Houda sin nya skola.
Utanför rektorns expedition hänger ett porträtt på kungafamiljen. Ovanför barnens jackor i entrén står det "Behandla andra som du själv vill bli behandlad".
Sommarens flyttkarusell och det sena beskedet om skolans framtid har satt sina spår. I dag har elevantalet på friskolan halverats.
De nya lokalerna är små och syrefattiga. Men det mesta är på plats, förutom ett rum för musiklektioner som ska ställas i ordning inom kort.
Skolans rektor, Khaled Wafai, är inte nöjd. Han säger att skolan behöver hitta bättre lokaler. Men det här blev en nödlösning inför skolstarten.
- Vi vet att många föräldrar vill skicka sina barn hit. Men de väntar tills vi har hittat andra lokaler. Får vi inte fler elever måste vi göra besparingar.

Allvarliga konsekvenser
På torsdagen hade han en viktig dag: Skolverkets inspektörer gjorde sitt första återbesök sedan Länsrätten i vintras upphävde Skolverkets beslut om att dra in skolans tillstånd. Khaled Wafai kände sig inte nervös.
- Nej, jag har blivit van.
Att Länsrätten gav friskolan rätt har inte fått Skolverket att ändra inställning.
- Vi har inte ändrat vår bedömning. Även Länsrätten slog fast att det fanns brister på skolan. Vi vill göra en uppföljning och se hur läget är i dag, sa undervisningsrådet Ingela Gullberg när hon anlände till skolan på torsdagen.
Inspektörerna ägnade dagen till att särskilt syna ledarskapet, elevernas undervisning och lärarkompetensen. Ingela Gullberg vill beskriva besöket mer som en uppföljning än inspektion. Men besöket kan ändå få allvarliga konsekvenser för skolan.
- Det kan sluta i vad som helst, att bristerna är åtgärdade eller att vi tycker att det inte alls är okej.
Khaled Wafai är glad över att friskolan, trots omständigheterna, har kunnat fortsätta sin verksamhet. Nu vill han bygga upp ett förtroende mellan friskolan och Skolverket.
- Vi har ambitionen att utvecklas och samarbeta med Skolverket. Det gäller att inte ge upp. Det är det viktigaste för en skolledare på en friskola.

Bedömning nästa vecka
Tolvåriga Sona Qatanai tycker att det till och med har blivit bättre sedan flytten från Stenhammarskolan där man delade skolgård med den kommunala skolans elever.
- Det är bra att vi får vara ifred. Här är det ingen som stör oss.
Skolverkets Ingela Gullberg säger att torsdagens besök ska leda fram till en bedömning av hur Skolverket ska gå vidare. Den bedömningen tas tidigast i nästa vecka.



BAKGRUND
Arabiska friskolan Manar al-Houda blev förra året granskad av Skolverket sedan det framkommit uppgifter om missförhållanden på skolan, bland annat att lärare skulle ha kränkt elever. I juni 2005 meddelade Skolverket att tillståndet för Manar al-Houda dras in.
Friskolan fortsatte bedriva verksamhet under vintern tills dess att Länsrätten i år gav skolan rätt mot Skolverket. Efter beskedet har skolan brottats vidare med lokalproblem. Kommunens kontrakt om Stenhammarskolan var uppsagt och lösningen med en kontorslokal i ett bostadhus kom precis före skolstarten i augusti. Lokalproblemen har lett till att många föräldrar valt att placera sina barn i andra skolor i stället. För närvarande består skolan av 25 låg- och mellanstadieelever, samt 25 förskolebarn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!