Friska miljoner till gruvan
Om ett år ska de första malmtransporterna börja rulla från Dannemora gruva. För att nå dit krävs investeringar på nästan en miljard kronor. Nye vd:n Staffan Bennerdts mål är att ha en totalfinansiering i hamn innan årets slut, trots finanskris och annalkande lågkonjunktur. Visionen är att göra Dannemora till ett centrum för gruvbrytningen i östra Bergslagen.
För att få Dannemora gruva på fötter måste Staffan Bennerdt ha bankernas förtroende. Det hoppas han få under hösten.
Foto: Rolf Hamilton
Efter en mycket tidig golfrunda har Staffan Bennerdt tagit bilen upp till Dannemora från Mörby i Stockholm där han har sitt kontor. Han besöker Dannemora ett par dagar i veckan för att koordinera sitt jobb med gruv- och produktionscheferna som förbereder brytning och drift av gruvan.
- Jag sysslar mest med finansieringsfrågor och har mycket kontakter med kapitalmarknaden, kunder och branschkolleger. Deomsitter ofta i Stockholm så huvudkontoret kommer att vara kvar där tills vidare. Men själva gruvledningen ska sitta i Dannemora som nu, säger han.
Han har jobbat med finansieringsfrågor sedan examen på handelshögskolan för 25 år sedan. Först inom Handelsbanken. Sedan inom Ax: son Johnsonägda Nordstjernan, byggbolaget NCC och gruvjätten Boliden. Nu är uppdraget att ta in nära 1,1 miljarder kronor i finansiering för att få i gång gruvbrytningen i Dannemora och göra de investeringar som krävs för det.
Sedan han tillträdde som vd den första april har han genomfört en nyemission som gav bolaget 155 friska miljoner och en rad nya stora svenska och internationella ägare. Pengarna ska användas för att tömma gruvan på vatten och bygga en tillfällig transportväg för malm ut ur gruvan innan de nya malmhissarna är på plats. Just nu jobbar han med ytterligare en emission som ska genomföras under hösten.
- Vi behöver antagligen 200-250 miljoner kronor till från våra ägare. Resten av investeringarna ska finansieras med lån från olika banker. Min uppgift är att få till en totalfinansiering under hösten, säger han.
Hur det går vet han inte i dag. När det gäller ägarna är han optimist. De som gick in i senaste emissionen är medvetna om att betydligt mer pengar behövs i höst. Bankerna är ett mer osäkert kort.
- Dom har tagit en del stryk och blivit betydligt försiktigare med utlåningen. Men jag är optimist. Vi har redan inlett en förhandlingsprocess med dom, säger Staffan Bennerdt.
Går allt i lås så rullar de första malmtransporterna redan om cirka ett år. Vanligtvis tar det upp emot tio år att starta en ny gruva. Men i och med att Dannemora stängdes för drygt 15 år sedan så finns så mycket av infrastrukturen kvar att en nyöppning inte tar mer än ett par år. Bolaget har redan fått alla nödvändiga tillstånd och en ny anrikningsanläggning är under beställning. Den ska byggas intill den gamla anläggningen. När driften är full gång beräknas cirka 120 personer få sysselsättning i gruvan. Dessutom ett antal konsulter och underleverantörer. Redan i höst startar en del nyrekryteringar.
Parallellt har förhandlingarna med presumtiva malmköpare inletts. De finns främst i Nordeuropa; ståltillverkare i Tyskland, Holland, England, Polen, Finland, och Sverige. Europas stålindustri behöver cirka 220 miljon ton järnmalm om året, av det importeras nära 200 miljoner ton från länder som Brasilien och Afrika. Med dagens stigande transportkostnader tror Staffan Bennerdt att Dannemoramalmen kan konkurrerar bra på världsmarknaden, trots att den inte håller den allra högsta järnhalten.
- I och med att vi har korta transportvägar jämfört med de stora producenterna så tror jag vi blir attraktiva ändå, säger han.
De utredningar som gjorts visar att dagens kända malmreserver kommer att täcka brytningen i cirka tretton år. Men han räknar med att det finns mer i berget. De prospekteringar, malmletning, som den tidigare ägaren SSAB gjorde har bara skrapat på ytan. Då, för cirka 20 år sedan, var priserna låga och gruvans framtid osäker. Att genomföra kostsamma undersökningar var inte lönt.
- Vi kommer att fullfölja det SSAB påbörjade. Är det som vi hoppas så kan Dannemora drivas betydligt längre än tretton år med de råvarupriser vi har i dag. Jag tror de kommer att hålla sig på en hög nivå under lång tid, säger Staffan Bennerdt.
Vid era prospekteringar i Uppland har ni hittat höga halter av guld och andra ädla metaller. Vilken roll spelar de för bolaget?
- Att bryta järnmalmen i Dannemora har högsta prioritet. Skulle det visa sig att vi hittar andra metaller i sådan omfattning att de kan vara lönsamma att bryta så kan det också vara intressant. Men det är inget vi planerar för i dag. Om det skulle blir aktuellt kan ett sätt vara att göra det i samarbete med ett annat gruvbolag eller att sälja rättigheterna, säger Staffan Bennerdt.
Hans vision är att göra Dannemora till ett centrum för gruvbrytningen i östra Bergslagen. Dannemora Mineral har nämligen ansökt om prospektering vid nedlagda gruvor och fyndigheter på flera håll i Uppland och Bergslagen. Visar det sig att brytvärd malm finns också där kan gruvdriften upptas på samma sätt som i Dannemora.
- Då skulle vi kunna bli en större spelare. Men dit är det långt, säger Staffan Bennerdt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!