Frisk snabbare med följsam medicinering

När patienter med depression får ta del av ett särskilt utbildningsmaterial som bland annat framhåller vikten av att de regelbudet tar sin medicin kan behandlingsresultatet påtagligt förbättras.

Uppsala2004-02-17 00:00
Det framgår av en ny studie, som omfattar drygt 1 000 patienter med depression vid 93 svenska vårdcentraler.
— Våra resultat understryker hur viktigt det är att vi från sjukvårdens sida lyckas motivera våra patienter att visa följsamhet i behandlingen. Här finns säkert stort utrymme för förbättringar, säger docent Lisa Ekselius, överläkare vid Akademiska sjukhusets psykiatriska klinik i Uppsala och en av de ansvariga för studien.
Egentligen kan det tyckas självklart att en medicin gör större nytta om patienten regelbundet tar den på föreskrivet sätt än om den under en stor del av behandlingstiden står oanvänd i medicinskåpet.

Känt faktum men få studier
Trots detta och trots att det är känt att många patienter slarvar med medicineringen — både inom psykiatrin och kroppssjukvården — finns få studier som närmare undersökt om följsamheten i behandlingen kan förbättras och vilken betydelse det har för behandlingsresultatet.
— Av de få undersökningar som gjorts inom detta område är vår i själva verket en av de allra största, även internationellt sett, säger Lisa Ekselius.
Under de sex månader studien pågick fick patienterna vid flera tillfällen besvara frågan om de tog sin medicin mot depressionen på föreskrivet sätt. Alla fick också lämna prover som visade om de hade tagit åtminstone så mycket av medicinen att den fanns i mätbar halt i blodet. Man bokförde också om patienterna kom till de inbokade återbesöken.

Fick inte samma information
Däremot fick inte alla patienter samma information om själva behandlingen.
Med slumpens hjälp var läkarna fördelade på tre grupper. I en gav de patienterna mer ingående skriftlig information än normalt om bland annat medicineringen. I en annan fick läkarna ta del av provsvaren och utifrån dem ta upp frågan om till exempel följsamhet eller dosjustering med patienten. I den tredje gruppen följde läkarna sina vanliga rutiner för att ta hand om patienter med depression.
När alla uppgifter utvärderades efter sex månader fanns påtagliga skillnader framför allt mellan patientgruppen som fått utvidgad information och patientgruppen som fått sedvanligt omhändertagande.

Enkla medel
Även om det förekom slarv med medicineringen i alla tre grupperna pekade sammanställningen på att det var i gruppen som fått utvidgad information som brister i följsamheten med behandlingen var minst.
Än tydligare var skillnaden när det gällde effekterna på själva depressionen. I gruppen som fått utvidgad information hade drygt 70 procent blivit återställda på behandlingen. I gruppen som fått sedvanligt omhändertagande var andelen återställda tio procentenheter lägre, drygt 60 procent.
— Det går alltså att med förhållandevis enkla medel både öka följsamheten i behandlingen och påtagligt förbättra behandlingsresultaten, säger Lisa Ekselius.

Kan bli ännu bättre
Samtidigt visar studien att behandlingsresultaten skulle kunna bli ännu bättre om alla patienter alltid tog sin medicin vid de tidpunkter och i den dos de ordinerats. Även bland dem som fått utvidgad information fanns åtskilliga som inte skötte medicineringen på detta sätt.
— Av dem som svarat ja på den enkla frågan om de tagit sina läkemedel på föreskrivet sätt hade mer än 80 procent god effekt av behandlingen. Av dem som däremot svarade nej på samma fråga var andelen med god effekt av behandlingen bara hälften så hög, drygt 40 procent, säger Lisa Ekselius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om