Frisk katt avlivades av veterinär

Den åtta månader gamla katten Simon hade bara ett litet sår på svansen, men avlivades av misstag av veterinären, som förväxlade den med en annan katt.

Uppsala2009-05-08 07:28
Uppsalafamiljen som råkade ut för den synnerligen ovanliga händelsen har nu anmält veterinären till Veterinära ansvarsnämnden.

Den drabbade familjen, som vill vara anonym, har sedan tidigare flera katter. När de nyligen upptäckte att yngsta katten Simon, åtta månader gammal, hade fått ett sår på svansen sökte de först en akuttid hos en veterinärklinik i Uppsala. Men de fick ingen tid och kontaktade i stället en annan veterinär i närheten, som de besökt några gånger tidigare i vaccinationsärenden. De fick komma omgående och mamman i familjen gick då dit tillsammans med familjens sjuåriga dotter.
- När vi kom dit undersökte veterinären inte katten och frågade inte vad som var fel. Direkt efter att jag placerat Simon på bordet drog han upp en spruta med 10 ml av narkosläkemedlet Penthotal som han gav i buken. Jag upptäckte snabbt vad det var, men då var det redan för sent, säger hon.

Även veterinärens medarbetare uppmärksammade snabbt felet. Veterinären insåg då att han hade förväxlat katten med en annan och försökte åtgärda sitt misstag genom att spruta in ett slags motgift i nacken. Därefter inledde han raskt den från början avsedda behandlingen och började raka av pälsen från svansen och smörja in såret med antibiotikasalva - samtidigt som katten låg döende på skötbordet.
-Jag såg snart att Simons tunga var alldeles blå, och han att slutade att andas. Jag försökte att blåsa luft i munnen och ge honom hjärt- och lungräddning, men det hjälpte ju inte, säger mamman.

På platsen fick familjen tusen kronor i ersättning av veterinären "för att köpa en ny katt"
- Men det räckte ju inte långt för att trösta vår dotter när vi precis förlorat vår katt. Jag blev nog mer chockad än arg, och försökte förklara för henne att något gått fel. Men hon insåg ju snabbt vad som egentligen hade hänt, säger mamman.

Veterinären, som är 85 år gammal och sedan många år driver en privat klinik i Uppsala, har nu anmälts av familjen till Veterinära ansvarsnämnden. För tre år sedan fick han en erinran, den lindrigaste formen av påföljd, från nämnden efter tidigare anmälningar från en annan djurägare. Ytterligare en separat anmälan mot veterinären inkom till nämnden i förra veckan.

Han säger själv till UNT att han är djupt bedrövad över händelsen med den avlivade katten. Hans egen förklaring är att han förväxlade den med en annan katt som var inbokad för avlivning samma dag.
- Det borde inte ske naturligtvis. Det är ett stort misstag och mitt fel. Men jag trodde att jag var säker på min sak, säger han.

Familjen är kritisk till flera moment i veterinärens agerande, inte minst varför han inte ifrågasatte varför en så ung och i övrigt frisk katt skulle avlivas. De menar även att veterinären brast i det etiska och psykologiska bemötandet och ifrågasätter om det är rimligt att verka som veterinär vid en så hög ålder.

Enligt Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges Veterinärförbund, är det ytterst sällsynt att sådana här fall inträffar.
- Jag kan bara erinra mig ett liknande fall för ett tjugotal år sedan, vilket bidrog till att rutinerna för avlivningsproceduren skärptes. Nu krävs det alltid ett skriftligt medgivande från djurägaren innan, om det inte handlar om djurskyddsskäl i särskilda fall. Avlivningen är en otroligt känslig situation där det är viktigt att allt går helt rätt till, säger han.

Det kommer att ta lång tid att utreda händelsen som drabbade Uppsalafamiljen.
- Vår handläggningstid är cirka 1-1,5 år. Nu kommer vi att titta på anmälan och sedan låta veterinären i fråga få komma med ett utlåtande, säger Sara Lundquist, nämndsekreterare på Veterinära ansvarsnämnden.

Uppsalafamiljen hoppas nu att Simons mor, som finns hos en bekant, ska bli med ungar igen.
- Vi väntar verkligen på att få nya kattungar nu, inte minst för vår dotters skull. Simon var hennes egen katt, säger mamman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om