Det är lördag eftermiddag och det är kö vid det första hålet på banan i Domarringen för att få komma ut och spela.
– Oh, det där blev inget bra kast, rakt ut på vägen till höger. Jag skulle ju upp på kullen till vänster, utbrister amerikanen Luke Sneely efter utkastet på hål ett.
Luke Sneely är på plats för att spela med sin irländske studiekompis Dermot. Luke berättar att han kastat frisbee hemma i Colorado hela livet. När han flyttade till Uppsala hoppades att det skulle någon bana i staden.
– Det finns ju flera banor och intresset här är enormt, konstaterar han.
Emil Håkansson och Johan Salomonsson är två av entusiasterna i Uppsala Frisbee Disc Klubb.
– Under 2020 registrerades 19 000 rundor på Domarringen och 10 000 på Ultuna i den resultatapp som finns på nätet. Men det finns säkert i ett mörkertal i detta då många troligen inte registrerade sina rundor, säger Emil Håkansson.
Kort innan Luke och Dermot ska ge sig ut på banan har ett stort och glatt killgäng kastat ut. Martin Schönberg är en av killarna i gänget.
Martin Schönberg har hållit på med sporten i runt 20 år. Nu blir det mest frisbee med kompisarna samt lite tävlingsfrisbee på tisdagar och torsdagar.
Han konstaterar att discgolfen blivit en populär utomhusaktivitet.
– Sporten har växt de senaste året. Pandemin och att kunna vara utomhus och umgås har gjort att fått upp ögonen för discgolf.
Emil Håkansson berättar att det inte var många år sedan det såg helt annorlunda ut på en discgolfbana.
– Då kunde man dra ut på banan och stå och nöta vid ett hål i ett par timmar utan att det kom någon. Med det trycks som är i dag på banorna är det omöjligt. I dag spelas det i snitt elva rundor per timme året runt på Domarringen.
En annan faktor som bidragit till det ökade intresset är att sporten är enkel att lära sig och att hitta en nivå där man kan spela. Dessutom är den relativt billig att utöva.
Men det finns en baksida med det ökade intresset för discgolf.
I dag finns det en 18-håls parkbana i Ultuna, två niohålsbanor i Domarringen, en fyrhålsbana i Rosendal och en korthålsbana vid Marmaskolan. Fyra banor är för lite menar Emil Håkansson och Johan Salomonsson.
– Kommunen har ambitioner, jobbar bra och har flera banor på gång, bland annat i Björklinge men det skulle även behövas ytterligare en tävlingsbana, konstaterar de.