Under fredagen besökte utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) Nannaskolan i Uppsala för att informera om regeringens mål för skolan nationellt och lokalt, samt om de investeringar som görs i budgeten. När Gustav Fridolin kom ut från aulan möttes han av flera elever från GUC som passade på att hålla en kort intervju och överlämna en pärm med namnunderskrifter, brev och Facebookinlägg kopplade till beslutet att lägga ner GUC och Bolandgymnasiet.
– Vi vet att det inte är någonting han kan påverka, men detta beslut går emot hela det rödgröna blockets ideologi. Vi ville att han skulle få informationen och visa vår besvikelse. Han verkade berörd och lovade att läsa, säger Elisabeth Wehlin, före detta elevkårsordförande på GUC och Bolandgymnasiet.
Gustav Fridolin menade att en av anledningarna till att Uppsala kommun hamnat i denna situation, är att man prioriterat ner de yrkesförberedande och estetiska programmen. Han nämnde också ett minskat söktryck som en effekt av att högskolebehörigheten plockats bort från flera yrkesförberedande program. Han menade att en lösning skulle vara att återinföra högskolebehörigheten, för att på så sätt få fler sökande. Han hade dock förståelse för beslutet att lägga ner GUC och Bolandsgymnasiet.
– Det är Uppsala kommun som måste fatta de här besluten, och det varken får eller ska jag lägga mig i. Det jag har förståelse för är att Uppsalas skolförvaltning lägger väldigt mycket pengar på lokalkostnader. När man sitter i den situationen vill man hellre prioritera lärare än lokalkostnader och det har jag förståelse för.
Anledningen till besöket på Nannaskolan var dock inte främst att prata och ta selfies med besvikna elever. Syftet var att presentera de satsningar på skolan som Uppsala kan få ta del av.
– För att vi ska klara av att vända skolutvecklingen måste stat och kommun samarbeta. Vi vill satsa på mindre klasser och fler lärare. Det kan innebära ett stöd till de tidiga årens utbildningar på 40 miljoner för en kommun som Uppsala, säger Gustav Fridolin.
Det extrainsatta stödet ska vara möjligt för kommuner att söka i år och kommer att ges till satsningar som riktar sig till de tidiga årens klasser. För att få del av stödet måste kommunen först förtydliga sina mål i en ansökan.
Gustav Fridolin berättade också att man tillsatt en utredning för att undersöka om det krävs tydligare regler för hur elever ska få använda sina mobiltelefoner under lektionstid.
– Mobiltelefonerna ett fantastiskt redskap i utbildningen, men också fantastiskt störande på en lektion om det inte gemensamma regler. Skolorna har en skyldighet att sätta den typen av regler. Det förra regeringens utredare kom fram till är att det kan finnas oklarheter kring vad man har för rättigheter på skolorna om någon inte vill följa reglerna. Om denna utredning visar att det behövs ett tydligare regelverk ska införa det, säger Gustav Fridolin.