Frida Leijon satsar mot VM - med socker

Frida Leijon från Uppsala förbereder sig just nu för kval till konditor-VM den 26 januari.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2013-11-16 19:00

På Güntherska i Uppsala tränar hon febrilt på att göra sockerskulpturer, så fort hon får tid.– Det är en hel vetenskap, säger hon.

När UNT träffar Frida Leijon på Güntherska hovkonditori i Uppsala är hon i full färd med att göra en otroligt vacker sockerskulptur. Ett otränat öga skulle säga att den är av modell större, men det är den inte i de här sammanhangen.
– På VM ska vi göra en sockerskulptur som är två meter hög, då är det pall och stege som gäller, säger den målinriktade konditorn från Uppsala, som numer bor i Stockholm.

Det är till VM hon vill, och Frida Leijon gör nu allt för att hon och Sveriges konditorlandslag ska få komma dit. Frida är en av två utvalda ur det svenska femmannalaget som får representera Sverige i European Cup i Genève, som är ett kval till VM i Lyon 2015.
– Jag tränar varje dag efter att jag har jobbat, även på helger.

Allt måste också vara perfekt. Det får vi se bevis på när hon blåser upp en boll av socker.
– Att blåsa boll är bland det svåraste du kan göra. Den ska vara rund, lika tunn överallt och man får inte se genom den. Det gäller bara att du ska göra det 1 000 gånger så att du vet precis hur du ska göra, säger Frida Leijon.

Sedan cirka en månad har hon stått på Güntherska och tränat. Många besökare kommer fram och tittar nyfiket.
– Det är sjukt kul och sjukt kreativt, man blir aldrig fullärd utan man kan hela tiden bli bättre. Det passar min tävlingsinstinkt.

I helgen är hon i Malmö för att "träna socker", som hon själv säger, med Jan Hedh som var med i VM 1995, när Sverige senast kvalade in. Om Frida Leijon får som hon vill kommer det inte dröja länge till förrän Sverige är med igen.

VM-kval i konditori

European Cup i Genève avgörs den 26 januari 2014 med sju utvalda länder.

Placering bland de tre bästa innebär direktkvalificering till världsfinalen för nationslag inom konditori, Coupe du Monde de la Pâtisserie i Lyon, i januari 2015.

Tävlingsprogrammet:

En tallriksserverad chokladdessert för nio personer.

En chokladskulptur, max 1,25 meter hög, med chokladdesserten på tallrik som en integrerad del.

En fruktdessert i form av tårta en büche (lång ”stubbe”) för åtta personer.

En sockerskulptur, max 1,25 meter hög, med en portion av fruktdesserten på tallrik som en integrerad del.

Tävlingstiden är fem timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!