Friåret stoppar 140 nya företag

Antalet företag som får starta eget-bidrag i Uppsala län minskar med cirka 35 procent under 2005, som en följd av att friåret ska bekostas inom ramen för Arbetsförmedlingens budget. Det handlar om 140 nya företag i länet som stoppas på grund av friåret.

Uppsala2005-06-28 00:00
Förra året fick cirka 400 personer i Uppsala län stöd till start av näringsverksamhet, det så kallade starta eget-bidraget. I år har Arbetsförmedling budgeterat för endast 260 stödåtgärder. Samtidigt som Arbetsmarknadsstyrelsen skjuter till pengar som är öronmärkta för att bekosta friåret, försvinner nämligen lika mycket pengar från andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
— Av de företag som får stödet brukar 65—70 procent vara livaktiga efter tre år, vilket är mycket höga siffror sett till nystartade företag, säger Anders Hallqvist, handläggare av starta eget-frågor på Arbetsförmedlingen i Uppsala.
Av de 140 företag som i år går miste om stödet skulle enligt denna beräkning 90—100 kunna vara livaktiga om tre år.
— Det är synd att vi måste gå ner i antalet starta eget-beslut. Det är en följd av att friåret ska bekostas inom ramen för budgeten. Friåret har positiva effekter — men det är tråkigt att det drabbar dem som vill starta nya företag, säger Anders Hallqvist.
Omdebatterad åtgärd
Friåret har varit en mycket omdebatterad arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Kritikerna hävdar att staten betalar för att folk ska få ligga på sofflocket i ett år. Men Anders Söderberg, biträdande chef på Arbetsförmedlingen Kompetens i Uppsala, tror inte att de som har fått friåret kommer att ligga på latsidan.
— Jag har pratat med de flesta av dem som har fått friår i Uppsala län och alla vill förverkliga sig själva. Man vill resa, odla sitt konstintresse eller starta företag. Somliga har vilande företag som man vill få på fötterna igen. Många är trötta och i stället för att hamna i sjukskrivning tar de ett sabbatsår, säger Anders Söderberg.
— Friåret gör två människor lyckliga: den som för möjlighet att förverkliga sig samt den som får en chans att komma in på arbetsmarknaden.
De flesta av de företag som startas med hjälp av Arbetsförmedlingen stöd lever vidare som småföretag med deltidsarbetande ägare som kombinerar företagandet med en annan inkomstkälla. I Uppsala är denna typ av deltidsföretagande vanligare än i andra delar av landet — något som gör att företagen också har en större potential att överleva. Om affärerna går knackigt under en period kan företagaren förlita sig på den andra inkomsten.
— Vi följer de nya företagen under uppstartsperioden och ger råd och stöd under det första halvåret. Det är tråkigt att så många blir utan i år, säger Anders Hallqvist.



Företag med näringsstöd i Uppsala län
Antalet företag som går med starta eget-bidrag minskar stadigt under 2005. Förra veckan hade 135 företag näringsbidrag från Arbetsförmedlingen, vilket ska jämföras med 189 företag för ett år sedan. Bidraget motsvarar ersättningen från a-kassa under sex månaders tid.

Vecka 2004 2005
20 175 153
21 176 147
22 177 148
23 182 148
24 182 140
25 189 135

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!