Fria val i Kina

Uppsala2008-03-26 00:01
I helgen hölls fria val i Kina - och det var inte ens första gången. Men valen hölls naturligtvis inte i Folkrepubliken Kina på det kinesiska fastlandet utan i Republiken Kina på ön Taiwan. Det hittillsvarande regeringspartiet Minchintang eller Democratic Progressive Party, DPP, och dess presidentkandidat Frank Hsieh, förlorade. Presidentposten och parlamentsmajoriteten övergår nu till det mer nationalistiska Kuomintang och dess nye ledare Ma Ying-jeou. Tidigare har valen gått i motsatt riktning - Kuomintang tappade under hela 90-talet mark till DPP.
Kuomintang är det parti som under Chiang Kai-sheks ledning bar upp det s k nationaliststyret på fastlandet före kommunisternas seger i inbördeskriget 1948. Partiet och den gamla statsförvaltningen flyttade över till Taiwan och styrde ön under mer än 40 år utan större intresse för vad taiwaneserna i övrigt tyckte. DPP är ett liberalt parti som utvecklats i en länge ojämn kamp mot Kuomintang för demokratiska, ekonomiska och sociala reformer - och för att Taiwan ska definiera sig som en egen politisk enhet vid sidan av Kina och inte som på Chiang Kai-sheks tid som basen för en kinesisk regering i exil.
Men den förändring som intträdde i det ursprungligen allt annat än demokratiska Kuo-mintang under president Lee Teng-huis ledning på 1980-talet är inte desto mindre remarkabel. Nu har Taiwan två stora partier som båda accepterar demokratiska spelregler och följaktligen också lämnar makten efter en valförlust.

Regimen i Peking betraktar Taiwan som en utbrytarprovins och hotar ibland att ta kontrollen över ön med vapenmakt. Men mest provocerande är demokratin. Oavsett om Taiwan är en del av Kina eller bör erkännas som en stat för sig så är kulturen omisskännligt kinesisk. Om fria val, fri politisk debatt och fri nyhetsförmedling kan fungera där så kan samma system fungera på fastlandet. Taiwan dementerar genom sin blotta existens föreställningen om demokrati som ett västerländskt påfund utan relevans i Kina.
Om Taiwan skulle återförenas med Kina så är det ett beslut som kräver förankring i ett demokratiskt valutslag. Och sannolikt är demokratiska reformer på fastlandet förutsättningen för att väljarna på Taiwan ska vara intresserade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om