Fria Händer i Ekeby
I den gamla vagnhallen på Ekeby bruk ligger ateljé Fria Händer, en tankesmedja med fyra konstnärer och fyra olika sätt att skapa.
Inge Almén.
Foto: Pelle Johansson
Kajsa Haglund tillhörde en gång Baldergruppen, men när den vräktes i stan för 7-8 år sedan förflyttade hon sin verksamhet hit, till Ekeby bruk. Och här trivs hon bra. Runt hörnet ligger Tommy Erikssons ateljé och lite längre upp, Uppsala Konstnärsklubb.
- Jag målar, mest i tempera och olja. Inspirationen får jag i från sådant jag hört eller läst. Ser du de två kvinnorna där borta? Jag ville klona fram ett felfritt objekt, som vilken Hennes & Mauritz-bralla som helst. Så skapandet är konceptuellt. Närhelst jag hittar en konstnärlig form på det jag upplever, gör jag någonting av det.
Materialen och motiven varierar alltså. Bland annat har hennes utställningar kretsat kring trafficking, könsstympning och barnsoldater och då har hon använt gamla tidningsplåtar.
200 kvadratmeter rymmer mycket kreativitet. Bakom en hylla med keramik står Annika Danielsson Almén. Hon hade tidigare en ateljé på landet med maken Inge Almén, som också arbetar här. Hennes specialitet är keramik, betong och glas. Hans är trä och musik. Hon gjuter och blästrar, och gör koppar och trädgårdsbord och tavlor. Han sågar och snickrar, och tillverkar orglar och flöjtar och säckpipor.
Just nu håller Annika Danielsson Almén på med en glasbild - "Samtal om vatten" - som föreställer Jesus och en kvinna vid en brunn. Den har hon gjort genom att med högt tryck spruta blästersand på glasskivan inuti ett slags skyddsskåp. Hon visar.
- Man måste vara försiktig, annars kan glaset spricka och gå sönder. Och den här bilden ska invigas strax före påsk, den är till Örbyhus kyrka i Tierp.
Inne i verkstaden står hennes make. Han måste jobba här för de andras material är känsliga för damm. I grunden är han organist, men arbetar nu som slöjd- och musiklärare på Eriksbergsskolan. Många av instrumenten använder han där. Exempelvis har han byggt speciella instrument till särskolan, som är lättare att spela på.
Den fjärde konstnären, Johan Eldrot, ger ateljé Fria Händer en ungdomlig och frisk fläkt. För tillfället studerar han på Konstakademien i Oslo, men på måndagseftermiddagarna fylls ateljén av andra ungdomar från hela länet som går på Kajsa Haglunds bildskola.
- Jag försöker ge grunderna till ett bildspråk som jag inte tror de får i skolan. Det är otroligt dynamiskt! De utvecklas hela tiden!
Till och från kommer även privatpersoner förbi på spontanbesök och ibland anordnar ateljén studiebesök och Öppet hus. Utöver det sitter Kajsa Haglund med i Konstnärernas Riksorganistations (KRO) och i International Artist Associations (IAA). Dessutom har hon varit involverad i en mängd olika utlandsprojekt.
- För mig är det jätteviktigt att vara kulturpolitiskt aktiv, trots att vi bara har haft det bra här i Ekeby. Vår hyresvärd Göran Ågerup värnar verkligen om alla konstnärer som finns här och det är vi evigt tacksam för.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!