Videon är inte längre tillgänglig
Efter ett drygt års arbete och flera års planering före det kommer fiskvandringsvägen vid Ulva att kunna invigas av miljöminister Karolina Skog onsdagen 5 april. Då ska de sista delarna av flyktvägen, en ”strumpa” från tunnelröret ned i den första av tre baljor som ska hjälpa fiskar som hamnat vid sidan av fall och vandringstrapp tillbaka till ån nedströms fallet.
– Flyktvägen räddar fiskarna från att bli sushi inne i kraftverket, säger Uppsalas stadsträdgårdsmästare Ingemar Carlsson, innan han pekar ut var gallret ska placeras som inte bara ska stoppa skräp utan också fiskar från att hamna i turbinen i kvarnens källarvåning.
Slitsen i betongkasunen nedgrävd intill dammen och Ulva kvarns huvudingång är tillräckligt bred för att släppa igenom fisken och sedan föra den vidare in i ett halvmeterbrett rör under kvarnen.
– Efter de två första metrarna nedåt på flyktvägen mynnar röret inne i källarvåningen och där får fisken hoppa vidare ned i tre på varandra följande stora baljor innan de kommer ut och får simma vidare i rännan ut i ån, förklarar Ingemar Carlsson.
Med flyktvägen avslutas den femte och sista delen i Ulvaprojektet. Den första var anläggningen av strandpromenaden på åns södra sida, det andra det stora arbetet med utgrävning för och anläggning av fisktrappan som nu är täckt med ett massivt trädäck. Den tredje etappen gällde muddring av sågverksrännan, förstärkning av stenmurarna och anläggning av barriärer som leder fiskarna uppåt mot trappan, samt en rörförbindelse för fiskar som kommit fel och valt huvudfåran mot fallet i stället för sågverksrännan till trappan. Den fjärde är vattenmätaren nedströms som ingår i Uppsala Vattens verksamhet.
– Hela projektet är en del av arbetet med att återskapa fria vandringsvägar för den rödlistade aspen som dessutom är Upplands landskapsfisk. Målet för aspprojektet är att fisken ska kunna vandra från Mälaren och ända upp till Vendelsjön när det är klart, säger Ingemar Carlsson.
Nu pågår en förstudie om hur miljön vid Ulva ska kunna förbättras ytterligare för besökare till Ulva, och i framtiden också en för en cykelväg hela vägen till Uppsala.
– Om aspar och andra fiskar ska kunna ta sig hela vägen till Vendelsjön återstår ytterligare fyra dammar som de måste kunna passera, men för Uppsala kommuns del är Ulvatrappan den sista delen av projektet, säger Ingemar Carlsson.