Videon är inte längre tillgänglig
Fredens hus verksamhetschef Jesper Magnusson säger att han beställt sol, men glömt beställa vindstilla väder. Skaran med besökare utanför ingången till Fredens hus får finna sig i att bli genomblåsta. På plats finns en rad talare, förutom komikern och fredspristagaren Özz Nujen, bland annat flera med anknytning till Röda Korset och Folke Bernadotteakademin. Men allra mest blickar lockar en vitmålad buss. Det är en av få av de 36 bussarna som användes för att rädda människor under andra världskrigets sista skälvande år som finns kvar. Inredningen är spartansk, tre britsar för sjuka och en träbänk. Hur många som räddades från en säker död i nazisternas läger med hjälp av bussarna är inte helt klarlagt, men enligt Röda Korset rör det sig om åtminstone 17 500 människor.
Det är kanske den räddningsaktionen som Folke Bernadotte, då Svenska röda korsets vice ordförande, är mest känd för. Hitler hade gett order om att alla koncentrationsläger skulle utplånas. Folke Bernadotte förhandlade under stort hemlighetsmakeri på uppdrag av svenska utrikesdepartementet, främst med Heinrich Himmler. Först blev det nej eftersom Himmler var rädd för att Hitler skulle få vetskap om aktionen, men till sist gav han med sig. Bland annat räddades 7 000 franska, holländska, belgiska och polska kvinnor från lägret Ravensbrück.
Många offrade sina liv för att rädda dem. En av dem var sjuksköterskan Gertrud Fröberg som tog emot de sjuka och utmattade före detta fångarna i Sverige våren 1945. Hon smittades av fläcktyfus och dog. Hennes son Bo var bara 14 månader när det hände. Det har fått honom att söka efter information om aktionen och sin mors liv. Nu arbetar han som ideellt för Röda Korset för att försäkra sig om att historien inte glöms bort och finns på plats på Fredens hus den här veckan. Han är glad över att Folke Bernadotte uppmärksammas. Frågan man runt bland människor känner de flesta till namnet, men få vet vad han gjort.
– Jag tycker inte han fått den uppmärksamhet som han borde ha fått, säger han om den relativt okände svensken som mördades den 17 september 1948 i Palestina efter att ha misslyckats med sina försök att lösa Israel-Palestinakonflikten.
Den vita bussen står kvar på borgården till söndag. Flera guider finns på plats för att berätta om den riskabla räddningsaktionen. Och även om bussen rullar i väg om knapp en vecka, så kommer utställningen stanna kvar.