Fredlig stridskonst i Rosendalshallen

Samurajsvärden till trots är fred temat för träningslägret i den japanska kampsporten iaido. Mellan 25 och 29 juni samlas omkring 50 utövare i Rosendalshallen under ledning av stormästaren Takada Gakudo Sensei.

Antik stridskonst. Iaido handlar om att hantera svärd, men fungerar samtidigt som meditation.

Antik stridskonst. Iaido handlar om att hantera svärd, men fungerar samtidigt som meditation.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-06-27 17:54

–Vi tränar på att strida, men högsta målet är att vinna utan strid, det vill säga bemästra en stridssituation utan att gå till angrepp, berättar Anders Kronberg från KFUM Uppsalas iaidoklubb.

Klubben är i år värd för ett träningsläger öppet för iaidoutövare från Europa som hålls i Rosendalshallen. Iaido är en stridskonst som grundades av samurajerna i Japan på 1500-talet. I praktiken handlar iaido om att hantera svärd, men är samtidigt en form av meditation. Den som tränar iaido utvecklar sin förmåga att förbli lugn även i stressade situationer. En samuraj måste alltid vara beredd på strid, både med kropp och sinne.

–Iaido har inslag av zenbuddism. Idealet för utövaren är kokoro, som betyder ungefär ”gott hjärta”. Temat för årets läger är fred, eftersom Sverige i år firar att vi inte varit i krig på 200 år.

Det bästa med iaido är enligt Anders att man övar styrka och flexibilitet samtidigt som sporten är en väg till inre harmoni. Han har alltid varit intresserad av japansk kultur och historia, och fastnade för iaido när han var på öppet hus i Iaidohuset vid Torbjörnstorg för tio år sedan. Klubben i Uppsala, som bildades 1982 och har omkring 30 aktiva medlemmar, tränar en av de riktigt gamla iaidoskolorna, muso shinden ryu. I Sverige utövas den bara av en annan klubb, Norrtälje iaidoklubb. Muso shinden ryu innehåller inga tävlingsmoment.

–Svenska iaidolandslaget tränar förstås en annan skola.

Gemensamt inom alla iaidoskolor är konsten att dra svärdet, katana, och hugga i samma rörelse. Nybörjare använder träsvärd, för att sedan gå över till ett icke skarpt i metall. Anders har tränat så pass länge att han skulle kunna använda skarpt svärd, men sådana är ofta dyra.

–En som är här i dag har faktiskt ett äkta, antikt samurajsvärd som är minst 300 år gammalt. Det kostade många miljoner.

Träningen på lägret leds av 75-årige stormästaren Takada Gakudo Sensei och hans fru Takada Rumi Sensei, som rest hit från Japan. Sensei betyder lärare. Anders traditionella iaidoklädesel går helt i vitt eftersom det är vad stormästaren förespråkar.

–Vitt är dödens färg enligt japansk tradition. Den vita klädseln ska påminna om livets allvar, säger Anders.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om