Det är inte varje dag man får se ett 2 000 år gammalt instrument sättas ihop framför ögonen. Ännu mer sällan sker det inne i ett köpcentrum, eller att byggandet görs av fyra stycken småkillar.
– Vi kan nog vara ganska säkra på att det är första gången det byggs en orgel inne på Gottsunda centrum, säger Mats Stenlund, stiftmusiker i Svenska kyrkan, och ledare för dagens instrumentbygge.
Nåja, själva träramen och påsarna med tangenter, pipor och abstrakt har kanske inte två millennier på nacken, men att orgeln är ett av de äldsta och största instrumenten vi har i Sverige upprepar Mats Stenlund gång på gång. Och med lite handledning ska nu Axel, Joachim, Xiuchang och Fabian, som deltar i sportlovsaktiviteten i Gottsunda, själva få bygga ihop en piporgel.
Tangenter sorteras, täckta och otäckta pipor läggs på rad efter sina toner, och små abstrakt – som ska haka ihop tangenterna med väderlådan dit luften leds igenom – grupperas i par.
– Det kan ta flera månader att bygga ihop en stor kyrkorgel, berättar Mats Stenlund.
– Vi har bara några timmar på oss, flikar Fabian snabbt in.
Men inte ens den tiden tar det. När sorteringen väl är avklarad fick de fyra assistenterna i tur och ordning placera rätt bit på rätt plats. Som att lägga pussel.
Först kommer tangenterna, sedan väderlådan, abstrakt, fyra rader olika pipor och till sist kopplas luftrör och trampdyna in för att driva hela det lilla maskineriet.
– Ni är suveräna, det här går ju hur bra som helst. Jag har byggt den här orgeln med små barn och med äldre damer, och alla är lika fascinerade.
Och visst är det spännande att se den växa fram på bordet. Flera förbipasserande shoppare stannar upp i köpcentret och blir stående, trollbundna av instrumentet men kanske framförallt hur kul bygglaget ser ut att ha det.
– Det är första gången jag bygger en. Jag spelar trumpet och orgel, säger Axel, som blir först ut att trycka fram några toner.
Återigen köar de fyra och turas om att spela några trudelutter medan Mats Stenlund trampar fram luft och gör ett försök att rekrytera framtida organister.
– Jag började spela piano som sjuåring. Att vara kyrkomusiker är ett fantastiskt och brett musikeryrke.
Sedan är workshoppen slut och småkillarna börjar gå därifrån.
– Ska du plocka isär den nu?
Frågan är lite ångestladdad, men visst är det väl rättvist om fler får lära sig att bygga orgel?