Från största hålet till största p-huset
Snart är gropen vid Godsmagasinet ett minne blott. Till våren står där i stället en klump av betong. Just nu håller byggarbetarna på att förvandla hålet till parkeringsgarage för Uppsala resecentrum.
Foto: Rolf Hamilton
Vi står på botten av gropens norra del, som vetter mot Godsmagasinet. Där finns redan ett golv av betong som täcker lermassorna därunder.
Gropen är lika stor som en internationell fotbollsplan, 110 meter på längden och 55 meter på bredden, och åtta meter djup. När bygget är klart ska där finnas plats för cirka 370 bilar på två våningsplan. Det blir det största parkeringsgaraget i Uppsala.
45 arbetar på bygget
Det nästan metertjocka betonggolvet beräknas vara färdiglagt i slutet av januari. En fjärdedel återstår i gropens södra del. Där håller Niclas Forslund och Fredde Eriksson på att knyta fast de armeringsjärn som ska ligga i betongen. De står nedåtböjda och jobbar fort och effektivt för hand med najtråd och tång.
900 ton armeringsjärn behövs till parkeringsbygget. De levereras till platsen i elvameterslängder som sedan klipps i mindre delar och bockas i ändarna. Armeringsjärnen behövs för att ta tryck och motverka sprickbildningar i betongen.
45 byggnadsarbetare från Peab deltar för närvarande i bygget. Men när UNT besökte arbetsplatsen på fredagen hade ungefär hälften redan åkt hem. De som har långt hem brukar arbeta längre dagar i veckan och jobba in fredagen. Men de som bor i Uppsalatrakten är kvar. En av dem, Kenneth Sundin, arbetar med schaktning och rörläggning. Han tycker att det är skönt att grundläggningen av gropen snart är klar.
- Det är så pass djupt och så stora volymer att schakta bort. Men nu har vi kommit ifrån det och det känns bra, säger Kenneth Sundin.
Lera, lera och åter lera
Sedan starten av parkeringsbygget i februari förra året och fram till oktober har 4 000 billast med 50 000 kubikmeter lera fraktats bort från området och körts till soptippen i Vedyxa. När Kenneth Sundin och hans kolleger jobbade som
mest med schaktningen åkte en lastbil var tionde minut från området med flaket fullt.
Men det är inte bara leran som kommit upp i stora volymer. 9 000 kubikmeter betong går åt för att bygga parkeringsgaragets väggar, golv och tak. Det är 1 500 billast med betong som måste fraktas till området.
En del av betongväggarna är redan på plats. I månadsskiftet april-maj räknar man med att stommen till parkeringsgaraget ska vara färdigbyggt.
1 september ska hela garaget vara färdigbyggt och inbäddat under jord. Ytan över garagetaket ska plattas till så att bygget av Nya Stationsgatan kan börja. En ny byggnad, det så kallade Båghuset, ska också byggas över den plats som än så länge bara är en
grop.
Sänkt grundvattennivå
En hel del arbete återstår alltså. Men enligt Rolf Lindberg är den svåraste delen av det underjordiska parkeringsbygget redan avklarad. Grundvattennivån har nämligen varit det största bekymret.
Gropen är 3,5 meter under grundvattennivån och den mängd lera som fraktats bort har gjort att grundvattnet får lättare att tränga igenom. Därför har man sänkt grundvattennivån på den plats där parkeringsgaraget byggs. Därmed är risken borta för att vattnet ska tränga igenom.
FAKTA
Maskiner och fordon som använts vid bygget av P-garaget
12 lastbilar
3 grävmaskiner
3 betongpumpar
3 larvvagnar
2 spontmaskiner
2 byggkranar, 35 och 50 meter höga
1 pålkran
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!