Det var i början av oktober förra året som UNT fick tips om ett mystiskt skepp utan lampor och med förbommade fönster. Båten hade setts längs Fyrisån i höjd med Industristaden. Under kvällen strömmade tipsen in till redaktionen och frågorna var många. Vad var det för mystiskt skepp? Varför var fönstren förbommade? och vem var ägaren?. Redan dagen efter visade det sig att skeppet var en livslång dröm och att dess ägare, Johan Berg, hade för avsikt att öppna ett flytande vandrarhem.
– Jag har jobbat med affärer hela mitt liv, men tanken på ett litet vandrarhem eller hotell har alltid funnits i bakhuvudet. Förra året kände jag mig less på att jaga affärer - även om det också var ett drömjobb - det var då tanken på ett vandrarhem tog allt mer plats, berättar han.
LÄS MER: Här bogseras "spökskeppet" uppför Fyrisån
Johan började då att leta efter möjliga lokaler där han kunde öppna ett vandrarhem. Men jakten på en bra lokal gick kärvt och han fick vidga sina vyer.
– Båten var egentligen inte den ursprungliga idén, det kom efter resans gång eftersom jag fick nej från alla fastighetsbolag i Uppsala. Jag ringde till den största fartygsmäklaren i Stockholm och sa att jag ville köpa något i stil med en Vaxholmsbåt, då bara skrattade de åt mig och sa att jag aldrig kommer ha råd med det. Men däremot fick jag nys på den här båten genom dem.
Båten i fråga är det som kom att bli Selmas Hytt och Salong. Båten hade tidigare varit uppställd som just ett vandrarhem i den Polska hamnstaden Gdynia så den passade ändamålet perfekt. Eftersom båten inte har någon motor fick den bogseras till Uppsala. Väl på plats väntade omfattande renovering och ett stort arbete med att få alla tillstånd och papper i ordning till öppning.
– Jag fick tipset om båten i slutet av april och vi åkte ner två dagar innan midsommar för att titta på den. Det slutade med att vi bestämde oss ganska snabbt, den såg helt ok ut. Båten kom hit den andra oktober och sen blev det totalrenovering och brandskydd. Miljö och allt fixades fram till dagen innan julafton. Målarna var de sista som klev ut vid femtiden dagen innan julafton sen hade vi första gästen på juldagen.
Sedan dess har tusentals gäster från världens alla hörn besökt vandrarhemmet. Och om man får tro betygen på bokningssidorna har man gillat konceptet med ett flytande vandrarhem. På en bokningssida är Selmas Hytt & Salong rankat som det fjärde bästa hotellet i Uppsala, på en annan har man ett snittbetyg på 8,7 av 10. En gemensam nämnare bland recensioner och omdömen är hur mysigt vandrarhemmet är och att personalen är trevliga och hjälpsamma.
– Både jag och Camilla har haft filosofin att arbeta med människan i fokus. Bemöter man människor på ett trevligt och bra sätt då brukar det alltid fungera. Sen får man ta de praktiska sakerna allt eftersom, säger Johan Berg.
Camilla Bonde är den som har designat vandrarhemmets reception, eller som de själva kallar den, salongen eller vandrarhemmets vardagsrum. Eftersom vandrarhemmets 17 rum är förhållandevis små är tanken att man istället ska mötas i salongen. Med en varm mix av möbler från 30-talet och en fantastisk vy är salongen som gjord för samtal. Camilla arbetar även som front office manager och är den som bemannar salongen kvällstid.
– Det är ett fantastiskt kul arbete, jag stannar ofta kvar och småsnackar med gästerna. Vi finns ju alltid här i salongen om någon känner för att prata, säger Camilla Bonde.
Vad är hemligheten bakom gästernas lovord?
– Det som har varit viktigt för oss är att inte skapa för höga förväntningar utan att verkligen vara ärliga i alla bokningskanaler. Hellre att man får en positiv överraskning när man kommer hit än att man blir besviken över något.
I recensionerna är det många som lyfter att ni är hjälpsamma, hur viktigt är det?
– Det blir som en speciellt relation till gästerna. Många vill veta vad som händer i stan och vad man kan göra. Det är en rolig grej och man har lärt sig att se sin stad med nya ögon. Det är mycket jag har lärt mig om Uppsala som jag inte har haft en aning om att gäster uppskattar. Ett sånt exempel är Gamla Uppsala, Man har alltid vetat att det har funnits men man har aldrig tänkt på Gamla uppsala på det sättet. För många gäster är det något exotiskt, säger Camilla Bonde.