Från lantlig jul till lyxigt nyår
Julbordets delikatesser är modest lantliga. I stället lägger vi finsmakarkrutet på nyårsmiddagen. För årets sista meny är av tradition också den lyxigaste.
Ann Nyman väntar på sin svenska hummer i Saluhallen. Nyårsmiddagen ska vara festlig, tycker hon.
Foto: Elin Sandow
Vid Feskarns disk i Saluhallen står Ann Nyman och bekräftar tesen. Det är en snöig måndag tre dagar före jul, tio dagar före nyårsafton, och här är det fullt med folk som knäpper upp vinterjackorna i väntan på sin tur. Ann Nyman beställer två humrar som hon ska hämta upp, kokade och delade, på nyårsafton. Hon väljer utan att blinka två svenska humrar - trots att de nästan är dubbelt så dyra per kilo som sina kanadensiska artfränder.
- Det ska bli en mycket god förrätt. Vi åt svenska humrar förra nyår och blev helt sålda, de får kosta lite mer. Övriga året köper vi sällan delikatesser så här över disk, säger hon.
Varför lyxar du gärna till det just på nyår?
- Påsk, jul och midsommar har ju sin mat redan. Nyår är mer fritt, men det ska vara festligt!
Risken är stor att hon får stå här och vänta en stund på sina humrar på nyårsafton. Hon är nämligen långt ifrån den enda som kör på hummerspåret här i stan, berättar Björn Lundh som är delägare på Feskarn.
- Hummer och skaldjur är vad som går allra bäst på nyår. Det är den dag då folk spenderar klart mest pengar på mat, i alla fall hos oss. Sedan kommer julafton.
Delikatesser har också kommit att bli populära presenter. Till faster, kusinen och alla andra som har allt i prylväg passar det perfekt med något man kan äta upp; något som slipper stå och samla damm som en genant påminnelse om vårt klimatfientliga överflöd.
På Drottninggatan ett par kvarter söder om Saluhallen står
Katrin Mandl, butiksföreståndare på delikatessbutiken Klaus Goda, och lotsar julklappsletande kunder. Här är det julen som är den stora kassakon.
- Jag skulle nog säga att omkring sjuttio procent av allt vi säljer under året är presenter. Till jul är det ännu mer, säger Katrin Mandl.
Storsäljande balsamvinägrar av olika årgångar och kallpressade olivoljor trängs på hyllorna. De lokalproducerade ostarna i ostdisken går också bra. Även till nyår säljer Klaus Goda mycket presenter, då som gåbortspresenter till nyårskalasets värd eller värdinna. Men stilen på nyårsgåvorna skiljer sig rejält från julklapparna, enligt Katrin Mandl.
- Till jul får det gärna vara lite lantligt sådär, med en tyghätta på burken. Till nyår däremot ska det vara lyxigare. Svart, silver eller guld, gärna omslaget med prasslig cellofan.
Visste du att ...
... svampen goliatmusseronen kan kosta upp till 15 000 kronor i Japan. Svampen växer också i Sverige, främst längst upp i norr.
... svalbosoppa är en delikatess i delar av Asien. Den är gjord på den lilla salangan- fågelns saliv som blir gummiaktig i kontakt med luft. Svalbosoppan sägs höja sexlusten - men insamlandet av bon hotar salanganfågelns överlevnad och gör soppan dyr.
... en vit tryffel på 750 gram såldes för 1,3 miljoner kronor på en italiensk auktion 2007. En torr sommar hade lett till tryffelbrist - och rekordpriser.
... en av världens dyraste kaffesorter, Kopi Luwak, görs i Indonesien på bönor som den kaffebärsälskande indonesiska palmmården bajsat ut.
... svampen goliatmusseronen kan kosta upp till 15 000 kronor i Japan. Svampen växer också i Sverige, främst längst upp i norr.
... svalbosoppa är en delikatess i delar av Asien. Den är gjord på den lilla salangan- fågelns saliv som blir gummiaktig i kontakt med luft. Svalbosoppan sägs höja sexlusten - men insamlandet av bon hotar salanganfågelns överlevnad och gör soppan dyr.
... en vit tryffel på 750 gram såldes för 1,3 miljoner kronor på en italiensk auktion 2007. En torr sommar hade lett till tryffelbrist - och rekordpriser.
... en av världens dyraste kaffesorter, Kopi Luwak, görs i Indonesien på bönor som den kaffebärsälskande indonesiska palmmården bajsat ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!