Från finkrog till stekhus
Nej, det blir ingen ny finkrog i Guldkantens förra lokaler. Det blir ett möte mellan ett amerikanskt steakhouse och det asiatiska köket. 29 januari öppnar Jay Fu's.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Det lär folk fatta rätt snabbt. Här blir det inga vita dukar: lokalen håller på att förvandlas till ett öst möter väst med inredning som exempelvis ett solfjädersformat tak i mörkt trä och plommonfärgade soffor i amerikansk diner-stil.
- Det ska vara varmt och mysigt, så långt från stelt som möjligt. Vi har jobbat hårt på att köra det amerikanskasiatiska konceptet fullt ut. Inredningen, menyn, personalens kläder och hemsidan, säger David Åström.
Han är svag för amerikansk mat, särskilt grillade stekar. Men ännu mer gillar han det japanska köket.
Idén att kombinera köken från Asien och USA fick han för flera år sedan. Redan innan Guldkanten i somras fick en vattenskada hade beslut tagits om att lägga ned Guldkanten och satsa på det nya konceptet.
- Många restauranger har asiatiska influenser, men få kombinerar det amerikanska med det asiatiska.
Men vad får man egentligen på tallriken?
- Antingen en helt igenom amerikansk rätt, som till exempel porter house steak. Eller en asiatisk rätt, som sashimi. Eller en blandning, som en klassisk amerikansk musselsoppa smaksatt med grön curry.
Och priserna?
- Väldigt olika. En varmrätt kommer att kosta från omkring 180 kronor.
Mycket kommer att vara grillat, och ett nytt ventilationssystem och en ny skorsten har satts in för den nya träkolsgrillen.
David Åström tror att den nya restaurangen kommer att dra mycket mer folk än vad Guldkanten gjorde.
- Guldkanten blev aldrig en riktigt levande restaurang. Det här med finkrog och alla förväntningar ... vi trivdes inte i det facket. Nu har vi samma höga ambitioner i köket, men hela konceptet tycker jag känns mycket roligare och folkligare.
- Jag tror att de traditionella finkrogarna utan ett tydligt eget koncept kommer att bli allt färre. De flesta vill överraskas när de går ut, och uppleva något.
Jay Fu's har enligt David Åström fått namnet från kungfu-instruktören Jay Fu. Han kom till USA från Hongkong på 60-talet och öppnade en framgångsrik krog i Kalifornien. Eller ... hur var det nu med den där Jay Fu, som finns avbildad framför sin förmodade krog på en fototapet på ena väggen?
David Åström skrattar.
- Om han verkligen fanns? Jo ... men det kan vi väl säga.
- Hans karatedräkt kommer att hänga i entrén till Jay Fu's.
BAKGRUND: Restauranglokal sedan 1982
Lokalen på kortsidan av Saluhallen har inhyst restauranger sedan 1982, då Saluhallen renoverades.
1982 öppnar finkrogen Hallen.
1997 tar den asiatiska restaurangen Orienten vid.
2001 är det dags för finkrogen Guldkanten att husera i lokalen. Efter branden i Saluhallen höll krogen stängt i två år och öppnade åter 2004. I våras stängde Guldkanten.
2009 har turen kommit till Jay Fu's - the amasian steakhouse.
Lokalen på kortsidan av Saluhallen har inhyst restauranger sedan 1982, då Saluhallen renoverades.
1982 öppnar finkrogen Hallen.
1997 tar den asiatiska restaurangen Orienten vid.
2001 är det dags för finkrogen Guldkanten att husera i lokalen. Efter branden i Saluhallen höll krogen stängt i två år och öppnade åter 2004. I våras stängde Guldkanten.
2009 har turen kommit till Jay Fu's - the amasian steakhouse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!