Forskningsbolaget heter Dividend industries och marknadsför sig med forskning kring förnyelsebar energi. Sedan tidigare hyr bolaget ett bergrum på en ö i Lidingö där man bedriver energi- och bergforskning.
– Att vi nu hamnar i Uppsala är bra för att vi kommer närmare doktorander och professorer som vi kan jobba tillsammans med, säger bolagets styrelseordförande Christoffer Källberg till UNT.
UNT berättade i december om bergrummet där länets militära ledning skulle skyddas mot en rysk kärnvapenattack. Nu har Fortifikationsverket sålt anläggningen till Dividend industries för 5,1 miljoner kronor.
– Det är bättre att ha pengarna i ett bergrum än på banken, säger Christoffer Källberg.
Men exakt vad lokalerna kommer att inrymma vet han knappt själv i nuläget. Bolaget får ta lokalerna i besittning först i början av april. Christoffer Källberg säger att delar av lokalerna troligen kommer att användas till forskning kring grödor. Han ser framför sig samarbetspartners som SLU, Sveriges geologiska undersökning och geocentrum vid Uppsala universitet. Ännu har dock inga formella samarbeten inletts.
– Bergrum är bra för att det finns stora ytor där vi kan ställa upp näringslösningsbassänger och olika typer av grödor. Där har vi ett helt jämnt klimat över hela året och vi kan simulera ljuset som vi vill ha det.
Christoffer Källberg berättar att forskningen i Lidingö bedrivs i samarbete med Slovakiens tekniska universitet, bland annat kring vakumisolerade betongtankar som ska lagra energi vid hög temperatur. Vidare berättar han om bolagets utveckling av en borr-och skärmetod som ska göra sökandet efter till exempel mineraler och värme mer ekonomiskt och energieffektivt.
I Uppsala tror han det finns möjlighet att locka SLU med forskning kring en ny generation växter, anpassade för vårt nordiska klimat.
– Genom forskningen skulle vi kunna identifiera nya grödor som fungerar vid både rymdresor och för vårt klimat. Den kanske viktigaste poängen är att få ut fem skördar eller mer per år.
Bolaget söker EU-medel via Horisont 2020 som är inriktat på att stimulera närmare samarbeten mellan universitet och industrier. Men forskning blir sannolikt inte det enda användningsområdet för bergrummet. Christoffer Källberg har själv konstaterat det är enormt med sina 2 400 kvadratmeter. Därför kan bolaget i sin tur komma att hyra ut delar av lokalerna.
– Vi känner till några intressenter, säger han.