Framtidstro i it-branschen
It-bolagen tjänar pengar igen. Delvis till följd av besparingar men också för att marknaden ljusnar allt mer. UNT tog tempen på ett antal it-bolag i Uppsalaregionen och fann optimism inför året och till och med planer på nyanställningar.
Prevas, med 200 anställda varav ett 40-tal i Uppsala, sade i höstas upp personal i sitt omfattande omstruktureringsprogram. Men vinsten det fjärde kvartalet var inte bara en följd av detta, säger vd Anders Englund.
— Nej, försäljningen var mycket god årets sista tre månader och 2004 kan bli mycket trevligt. Vi har faktiskt redan haft annonser ute för att anställa, dock inte i Uppsala.
Positiva tecken även för bioteknik
Han säger att bioteknikföretagen, som främst är Prevas kunder i Uppsala, släpar efter något men att det finns positiva tecken även där.
— I år kan det fortfarande bli tufft där, men sedan kanske, säger Anders Englund.
Upright Database Technology har 22 anställda i Uppsala och ungefär lika många i Stockholm. Efter stora förluster 2002 har särskilt Uppsaladelen av bolaget (f d Mimer) gjort ett mycket bra 2003. Vinstmarginalen (resultatet delat med omsättningen) i bokslutet kommer att hamna så högt som 15 procent, enligt vd Magnus Hedencrona.
— Som så många andra, exempelvis Ericsson, har också vi bantat oss till lönsamhet. Samtidigt ser vi nu tidiga tendenser till en vändning, som att antalet kundmöten och offerter är fler än på länge, säger han.
Trösklar
Han vill dock inte redan nu prata om att åter öka personalstyrkan.
— Nej, det finns ett antal trösklar man ska över först, det gäller generellt i branschen.
— Det finns en försiktighet just nu. Alla anställda måste först och främst ha full sysselsättning, sedan kanske man också anstränger organisationen något innan man utökar den. Till hösten tror jag att vi får se en verklig uppgång, säger Magnus Hedencrona.
QD Systems, med drygt 90 anställda, färdigställer just sitt bokslut för verksamhetsåret till och med augusti 2003. Vinsten före skatt blev 3,1 miljoner kronor mot drygt 400 000 året före och omsättning steg med 14 miljoner till 202 miljoner, ett trendbrott efter flera större affärer med bland annat landstinget.
— Vi har redan anställt flera men räknar med ytterligare rekryteringar under året, säger vd Mats Ottosson.
Inte svårt hitta folk
Han tror inte att det blir svårt att hitta rätt folk till jobben, speciellt inte i Uppsala (QD finns också i Solna).
— Som ett stabilt och äldre it-bolag är vi en attraktiv arbetsplats. Många Uppsalabor vill också slippa pendlingen till Stockholm, säger han.
Anders Dahlin, vd för Norrtäljeföretaget Viking Data, säger att bolaget hade en svag ökning av omsättningen i fjol men räknar med betydligt mer i år, 10—15 procent. Företaget har sju anställda men ska under året bli två till.
— Det finns massor där ute som söker jobb. Det är lite olika inom olika områden i branschen men jag tror inte att det skqa bli några problem för oss.
Annorlunda
Exor, med tio anställda i Uppsala, håller på med systemutveckling och upplevde kanske just därför 2003 lite annorlunda.
— Efter EMU-valet blev det plötsligt ett vakuum, inga nya uppdrag kom in, säger vd Jörgen Enström.
I år har det lossnat igen, men för systemsidan kommer inte omsättningen att ta riktig fart förrän i slutet av 2004 eller 2005.
— Det handlar om att många bytt system senast till millennieskiftet. För teknikföretag inom it ser det redan i vår mycket bra ut, men vi kommer senare, säger han.
Många it-konsulter i Uppsala jobbar åt stora koncerner som Turn It, Cap Gemini Ernst & Young, WM-data eller Tieto Enator. Tieto Enators rapport i torsdags visade stigande omsättning och vinst för 2003. WM-datas rapport i fredags visade att man vänt brakförluster till goda vinster.
Samarbetar med Livsmedelsverket
Turn It, som presenterar bokslutet nu på torsdag finns i Uppsala representerat av dotterbolaget Aretes kontor. Platschefen Kenneth Frånlund fick i fredags klart med ett utökat samarbete med Livsmedelsverket.
— Vi är 11—12 anställda och planerar inte att nyanställa till följd av det avtalet. Men om ett halvår ser det nog annorlunda ut, åtminstone för viss typ av kompetens inom systemutveckling, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!