Att programmera en robot är lite som att ha en blind kompis, eller en hund i koppel. Det får de 20 nyfikna deltagarna som kommit till Biotopia på annandag påsk veta innan de börjar bygga sina legorobotar. Ludvig Aulin, 8, berättar att han är erfaren på området.
– Jag är extremt bra på robotar, speciellt att programmera dem.
Instruktören Daniel Schrire ger klartecken om att öppna lådorna med lego och slå upp rätt sida i manualen. Att bygga går ganska snabbt för de flesta av barnen, men sedan är det dags för den stora utmnaningen- att programmera.
– Nu är det jättejättesuperabsolutuberviktigt att nu lyssnar. Nu kan era robotar ingenting. Öppna era datorer så ser ni knappar på skärmen som ni ska använda för att få dem att köra, säger Daniel Schrire.
Därefter får barnen veta hur man får en legorobot att svänga. Det fungerar inte som på en bil utan mer som på en pansarvagn. Knepet är att låta hjulen på ena sidan köra långsammare än på andra, så vänder roboten åt det långsamma hållet.
Daniel Lange, 11, och lillebror Tobias, 9, blir bland de första att låta sin robot ta en jungfrutur på banan som står mitt på golvet. Först törnar den in i hinder några gånger, men med lite hjälp från Daniel Schrire går det bra. Mamma Jenny Nordling är imponerad.
– Jag vet inte inte om jag hade klarat det där själv.
Pojkarna är vana legobyggare, Daniel Lange håller nästan jämt på med lego hemma. Tobias Lange tycker också det är kul.
– Nästa gång ska jag försöka bygga en haj, det verkar jättesvårt.
För Ludvig Aulin och kompisen Seved Wahlgren Rönnholm har de också gått bra, men de är inte helt nöjda.
– Roboten körde ända fram till mål på banan, men nuddade de svarta vägstrecken några gånger, säger Ludvig Aulin.
Så det är bara att sätta sig vid datorn och fokusera igen. Ludvig Aulin skulle kunna tänka sig att jobba med robotar i framtiden.
– De kan göra saker som är farliga eller omöjliga för människor. Jag skulle vilja uppfinna en robot som bygger ihop sig själv om den går sönder.