Framsteg för bygge vid Mikaelskyrkan

Den utdragna striden mellan Uppsalahem och Länsstyrelsen fick en vändning när kammarrätten, till skillnad från förvaltningsrätten, bedömde att speciella tillstånd inte krävs för byggplanerna vid Mikaelskyrkan.

Bostadsbygge kring Mikaelskyrkan kräver inte tillstånd, slår Kammarrätten fast.

Bostadsbygge kring Mikaelskyrkan kräver inte tillstånd, slår Kammarrätten fast.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-01-11 12:08

Uppsalahem har länge planerat att bygga bostäder runt Mikaelskyrkan i Uppsala, men planerna har mött många motgångar på grund av den känsliga miljö som platsen utgör. Uppsalahem vill köpa kyrkan av kommunen för att bygga bostadshus om 5-6 våningar i kanterna av parken runt kyrkan. Dessa hus ska ge plats för 180 lägenheter, och man vill även bygga en förskola som ska drivas i kyrkans regi.

Länsstyrelsen har dock avslagit Uppsalahems ansökan om bygget, då man ansett att stora kulturmiljövärden skulle skadas av det. Enligt dem förutsätter kyrkan och parken varandra, och bostäderna skulle "slå sönder den helhet som befintlig kyrkomiljö utgör".

LÄS MER: Kritiserad byggplan kan bli av

LÄS MER: Stopp för nybygge vid kyrka

Uppsalahem överklagade beslutet, och på onsdagsmorgonen kom domen från kammarrätten: tillstånd enligt kulturmiljölagen behövs inte för majoriteten av det planerade bostadsbygget kring Mikaelskyrkan, eftersom hela Mikaelsplan inte ska räknas som kyrkotomt - tillståndet kan därför varken beviljas eller avslås, eftersom det inte behövs från första början. I motiveringen menar man att den vegetation som finns runt kyrkan inte ger stöd för att hela parken ska anses vara kopplad till kyrkobyggnadens funktion och miljö.

Kammarrätten menar att ärendet därför bör tas upp på nytt av länsstyrelsen. Uppsalahems byggchef Lars-Gunnar Sjöö välkomnar beslutet:

- Det är positivt att vi fått gehör för den inställning som vi och vår kyrkoantikvariska expert hävdat.

- Nu hoppas vi på en antagen detaljplan och att kyrkan som planerat ska kunna användas som förskola och för gudstjänster och vigslar, säger Lars-Gunnar Sjöö.

Kammarrättens beslut kan i sin tur överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Tillstånd krävs för att bygga vid kyrka

Enligt Kulturmiljölagen krävs tillstånd från länsstyrelsen för att få genomföra större förändringar av kyrkor och kyrkotomter som är byggda före 1940.

Tillstånd krävs alltid, oavsett kyrkans ålder, för att få bygga nya hus på en kyrkotomt eller för att få ändra kyrkans utseende.

På Mikaelsplan vid Mikaelskyrkan i Uppsala planerar Uppsalahem för nya bostadshus i 5–6 våningar, samt lokaler för förskola och andra verksamheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!