Framgångsrikt samarbete för unga med borderlinediagnos
Sedan ett år tillbaka driver kommunen i samarbete med landstinget ett projekt för unga med borderlinediagnos. Projektet har hittills varit framgångsrikt, och inte bara kostnadsmässigt.
- Alla har välkomnat vad vi kallar projektet kom vidare, inte minst inom psykiatrin.
Projektet är inriktat på personer med en borderlinediagnos och självskadebeteende. Villkoret att man ska få komma med som brukare är att kommunens biståndshandläggare ska ha beslutat om att boendestöd ska ges i eget hem.
- Men det är ett svårt jobb.Brukarna kan vara svåra att nå och det gäller att skapa ett förtroende och en bra helhet runt dessa personer, säger Maud Bergman.
De tre kommunanställda som nu arbetar inom projektet har fått utbildning i DBT, dialektisk beteendeterapi, av landstinget och de får också handledning därifrån.
Det man gör kanske inte låter så märkvärdigt. Minst en gång i veckan får brukaren besök och målsättningen är att se till att denne börjar rikta sig utåt. Brukaren kan också få hjälp med kontakten med sin behandlare på sjukhuset eller någon annan. Ofta har de dålig kontakt med sina familjer och inte mycket till eget socialt nätverk.
- Vi försöker helt enkelt få vardagen hanterlig för våra dem. Tidigare har vi känt att det är svårt att ge rätt stöd till brukare med den här typen av problem. Det har heller inte varit lätt att hitta samarbetsformer med landstinget. Där har bland annat sekretessbestämmelser varit i vägen, säger Maud Bergman.
De brukare som nu får ta del av kom vidareprojektet har fått skriva på ett papper där dessa sekretessbestämmelser upphävs, det vill säga kommunen har därefter möjlighet att få veta vilka brukarnas behandlare inom landstinget är.
Kurator Eva Smith är samordnare för landstinget. Hon förmedlar kontakten mellan kommunen och brukarnas behandlare, när brukarna alltså givit sin tillåtelse till detta..
- En del av brukarna har varit inneliggande patienter i kortare eller längre perioder tidigare, men det tycks ha vänt. De klarar sig i eget boende nu med detta stöd, säger Eva Smith.
- Det är förstås en kostnadsvinst för psykiatrins slutenvård, men mest värdefullt är det nog för brukarna själva att känna att de kan bo ute i samhället, få ett drägligt liv och att det blir klarare för dem vilka som arbetar runt omkring dem från både kommunen och landstinget.
I maj 2009 ska projektet utvärderas, men både Maud Bergman och Eva Smith hoppas att det ska få fortsätta.
susanne.sigroth-lambe@unt.se
018-4781309
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!