Framgångsrecept för Karlit

Efter år av nedskärningar vågar träskivstillverkarna Karlit AB:s nya ägare nu se positivt på framtiden. Konkurrensen är fortfarande mycket hård och råvarupriset högt, men deras produktutveckling verkar vara ett framgångsrecept.

Kvalitet och produktutveckling är de konkurrensvapen Karlit AB:s nya ägare Peter Hillbom och Fedrik Eriksson satsar på.

Kvalitet och produktutveckling är de konkurrensvapen Karlit AB:s nya ägare Peter Hillbom och Fedrik Eriksson satsar på.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2005-03-07 08:37
—Vi satsar på kvalitet. Det är på det sättet vi kan konkurrera. Det ska löna sig i längden att köpa från oss även om det kan vara dyrare i inköp, säger Karlits vd Peter Hillbom.
Den svenska energipolitiken och hård konkurrens från öst har gjort att Karlit tidigare varit tvungna att säga upp personal. Nu jobbar 102 personer på fabriken i Karlholmsbruk. Innan de nya ägarna tog över i september förra året fanns det 120 anställda.
—Trots nedskärningar ser vi till att inte ha för lite personal. Då går det till slut ut över kvaliteten, säger fabrikschef Fredrik Eriksson.

Några tuffa år
Företaget går bra nu efter några tuffa år. Ordrar kommer in i en högre takt än prognosen sade och det har varit ett lönsamt första halvår för de nya ägarna. Förutom Peter Hillbom och Fredrik Eriksson ägs Karlit också av ekonomichefen Gun Laestander och marknadschefen Paulo Galanti.
Övertagandet av Karlit som sedan 1996 ingick i IKEA-koncernen har gått smidigt. Och tanken på att nu vara ägare skrämmer inte Peter Hillbom och Fredrik Eriksson.
—Vi har större möjlighet att bestämma över våra egna produkter nu, säger Peter Hillbom. Nu kan vi ta fram nya produkter igen och är inte styrda av någon.
De visar upp olika typer av skivor, lackade, skivor formade till köksluckor och vikbara skivor. Produkter med sådana finesser gör Karlit starka även i den tuffa konkurrens som råder.

Olika skattesatser
I Baltikum, Polen och Finland finns deras största konkurrenter. Råvaran, spån och flis, är betydligt billigare där, ibland halva priset. Anledningen till det är att beskattningen på fossila bränslen till förbränning har stigit kraftigt i Sverige, vilket lett till att efterfrågan på biobränslen, såsom spån, ökat. Detta har i sin tur drivit upp priserna. Under 2001 fördubblades priset på Karlits råvara. De som drabbas av de höga priserna är skivindustrierna i Sverige eftersom motsvarande styrmedel inte finns i övriga Europa.
—Ett annat problem är att regeringen inte kan hjälpa oss. De vill stödja skivindustrin ekonomiskt, men blir stoppade av EU som ser det som ett konkurrenshinder, säger Peter Hillbom.
De säger att de helt enkelt får acceptera att det är dyrt och utveckla produkterna i stället för att slå högre än konkurrenterna.
Innan övertagandet i september gick rykten i branschen om att Karlit skulle läggas ner. Det syntes direkt på orderingången.

Kunder återvänder
—Kunder tyckte att Karlit gick en osäker framtid till mötes och valde andra leverantörer. Nu har vi arbetat hela hösten med att få tillbaka de kunderna, berättar Peter Hillbom.
De verkar också ha lyckats. Framför allt är det försäljningen av träfiberskivan MDF-board som gått över förväntan. Ännu bättre kommer det att gå nu till sommaren och produktionen skulle behöva öka. Peter Hillbom säger att det tyvärr inte blir några nyanställningar, men det kommer nog behövas lite extra helgjobb för att klara alla leveranser.
Anledningen till den ökade produktionen är att kunderna som Karlit levererar till går bättre än väntat och då ökat sin produktion.

Enda i Norden
Karlit är ensamma i Norden om att tillverka MDF-board. Däremot importeras MDF-board från andra länder men konkurrensen är ändå inte lika hård som på den övriga boardskivsmarknaden.
Genom nya investeringar och utveckling av produkterna ser alltså framtiden ljus ut för Karlit.
— Eftersom efterfrågan ökat kommer vi att leverera mer än budgeten, säger en nöjd Peter Hillbom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om