Den slutsatsen dras i en rapport som på onsdagen redovisades vid det årliga thoraxkirurgiska mötet i Umeå.
– Från att ha betraktas som ett avskräckande exempel ses smittskyddarbetet vid vår klinik nu på många håll som ett föredöme att ta efter, både i Sverige och utomlands, säger hjärtkirurgen Rafael Astudillo.
Det var för cirka ett och ett halvt år sedan som larmrapporterna började komma tätt om problem med besvärliga infektioner i såren hos patienter som opererats vid kliniken. Fallen väckte uppmärksamhet i media, både lokalt och på nationell nivå.
Inför hotet om stängning av kliniken beslutade dåvarande tillförordnade klinikchefen Björn Ragnarsson att under en vecka stoppa alla planerade operationer. Samtidigt drogs ett jättearbete igång med att identifiera potentiella smittkällor och dra in samtliga 350 medarbetare vid thoraxkirurgen och dess vårdavdelningar i smittskyddsarbetet.
– Sammanlagt genomfördes mer än 400 olika åtgärder, till exempel att bära engångsförkläde och handskar vid varje patientkontakt, ändringar i antibiotikmedicinering i förebyggande syfte och byte från en typ av förband till en annan sort som inte fuktas så lätt, säger Rafael Astudillo.
Tiden före åtgärdsprogrammet drabbades cirka tre procent av de opererade patienterna av en så allvarlig infektion i operationssåret att den krävde upprepade nya operationer för att ge behandling med en metod som kallas vakuumassisterad sårbehandling.
Under det dryga året som gått sedan åtgärdsprogrammet infördes av antalet allvarliga sårinfektioner mer än halverats. För den svåraste djupa sortens sårinfektion sjönk andelen drabbade patienter från 3,3 till 0,7 procent.
– Förekomsten kan säkert minskas ytterligare. Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor från vår klinik gjorde ett studiebesök vid thoraxkirurgiska kliniken i Trondheim där andelen opererade med allvarliga sårinfektioner är under 0,4 procent, säger Rafael Astudillo.
Han framhåller att åtgärdsprogrammet bara har vinnare. Att behandla en enda allvarlig sårinfektion kostar omkring 400 000 kronor.
– Genom minskningen har sjukhuset sparat många miljoner. Men största vinnarna är patienterna. Samtidigt som färre utsätts för det lidande som en svår sårinfektion innebär kan vi nu operera 13 procent fler patienter eftersom vi inte behöver lägga så mycket arbete på akutvård av infektioner, säger Rafael Astudillo.
Framgång för smittskyddsarbete
Genom att dra in hela personalen i smittskyddsarbetet lyckades Akademiska sjukhusets thoraxkirurgiska klinik stoppa den våg av allvarliga infektioner som i början av förra året hotade hela operationsverksamheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!