Framåt för nyföretagande i Tierp
Företagandet i Uppsala län har utvecklats bättre än riksgenomsnittet det senaste året. Allra bäst går det i Tierp som rankas som 18:e kommun i landet, speciellt när det gäller nyföretagandet, enligt en färsk rapport från Företagarna och UC.
Tierp är bäst som företagarkommun, Östhammar sämst och länets övriga kommuner ligger ungefär i mitten om man ska tro undersökningen.
— Vi vill fästa uppmärksamheten på vad framgångsrika företag betyder för samhället, för vår gemensamma välfärd. Pengarna kommer ju någonstans ifrån, säger Lars Hennix, regionchef för Företagarna i länet.
Smidigare mot nya
Han anser attityden till företagande kan både hjälpa och stjälpa en verksamhet.
— Kommuner med ett serviceorienterat synsätt kan göra det enkelt för företagaren.
Han nämner bygglov, lokaler och hjälp med många olika slags tillstånd, regler som ska följas, som exempel.
— Man kanske kan vara lite smidigare mot en nykomling, berätta hur det ska vara och komma tillbaka i stället för att rutinmässigt bötfälla företaget, säger han.
Eftersom undersökningen görs för första gången är det svårt att se tendenser på längre sikt.
Förtroende och närhet
Lars Hennix tror att kommuner som placerat sig bra är de som har ett diversifierat näringsliv, en spridning på många olika branscher.
— Först trodde vi att strukturen skulle ha en avgörande betydelse, eftersom konsultbranschen gick dåligt 2003 skulle kommuner med många konsultföretag hamna illa till. Men vi har inte hittat några sådan samband.
— En slutsats man kan dra, däremot, är att om vissa företag går bra i en kommun drar det med sig andra. Jag tror det handlar om förtroendet och närheten för valet av underleverantörer bland annat, säger Lars Hennix.
Bostadsbrist
Den effekten har man sett i Lövstabruk som ligger i Tierps kommun. Bruksorten har på senare år blivit en samlingplats för småföretagare.
— Hantverkets hus har gjort att många hantverkare vågat ta steget och starta eget. Vi har nu keramiker, smeder och konstnärer i lokalerna, säger Roland Siljehag, Lövstabruks företagarförening.
Han säger att det främst är föreningen själva med stöd av Statens Fastighetsverk som ligger bakom tillkomsten av Hantverkets hus, men vill ändå ge kommunen en eloge för positivt bemötande.
— De vi varit i kontakt med har varit öppna och ambitiösa, verkligen bemödad sig om att hjälpa till, säger han.
Lövstabruk har för övrigt också drabbats av samma problem som andra tillväxtorter, bostadsbrist.
— Det finns tyvärr inga lägenheter på Stora gatan för den som vill jobba här, säger Roland Siljehag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!