Frälsningsarmén minskar mest
Storsäljande jul-cd-skivor och det starka varunamnet till trots - Frälsningsarmén är ändå det samfund som minskar mest. Medlemstalet har sjunkit till hälften jämfört med 1990. De flesta andra samfund brottas också med sviktande medlemstal.
Under de senaste 15 åren har Frälsningsarméns trupper halverats. 13 000 medlemmar har strukits ur rullorna sedan 1990.
- I dag är medlemsåldern hög i Frälsningsarmén, mycket beroende på att man inte har lyckats fånga upp ungdomar för att kunna bygga vidare. Nedgången är successiv, säger Margareta Skog, som också hänvisar till att förutsättningarna, den speciella miljö som Frälsningsarmén uppstod i på 1800-talet, inte längre fungerar.
- Den militära formen som var effektivt under de tidiga åren tilltalar inte människor i dag, även om folk i allmänhet kan uppskatta Frälsningsarméns arbete.
Sekularisering
Också Missionskyrkan och Pingströrelsen dras med sviktande medlemstal. Missionskyrkan står för det största tappet - 19 procent sedan 1990 - medan Pingstkyrkan förlorat 11 procent av medlemmarna under de senaste 15 åren.
Margareta Skog ser utvecklingen dels som en följd av sekulariseringen, och den allmänna trenden i samhället som innebär att människor är mindre benägna att vara medlemmar i föreningar eller politiska partier.
- Helt andra mönster växer fram, där unga barnfamiljer ingår i nya sociala kontexter och aktiviteter som ersätter de gamla.
Andra har ökat
Det finns dock några samfund som kan glädja sig åt ökande medlemstal: Evangeliska frikyrkan, som fått omkring 2 000 nya medlemmar sedan den bildades 1997, när Örebromissionen, Fribaptisterna och Helgelseförbundet gick samman. Gruppen ortodoxa och österländska kyrkor har ökat med 10 procent sedan 1990. Det rör sig främst om syriska ortodoxa kyrkan, Österns assyriska kyrka och den etiopiskt ortodoxa kyrkan, som alla växer beroende på ökad invandring och stora barnkullar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!