Frågor & svar med Lars Falk, Karlfeldtsällskapet.

Karlfeldtsamfundet har årsmöte på Sigtunastiftelsen 22-24 augusti. 140 av 950 medlemmar kommer. Varför har ni valt Sigtuna?

Uppsala2014-02-18 16:20
- Erik Axel Karlfeldt var ju närmast en husgud för dem som byggde Sigtunastiftelsen, han var nära vän med Nathan Söderblom. Sigtuna är också en så intressant plats. Vi brukar ha årsmötet vartannat år i Dalarna och vartannat år någon annanstans.

Vad gör ni i samfundet?
- Vi har sommarmötet och också ett vintermöte, vi ger ut en årsbok och en tidning, Karlfeldtbladet, två gånger per år. Vi uppmuntrar unga musiker och tonsättare att sjunga Karlfeldt, han är den mest tonsatte svenske diktaren.

Är det inte lite sent att ha årsmöte i augusti?
- Vi brukar ha det någon gång i juli-augusti. Förut var det modersmålslärarna i samfundet som ville ha mötet precis före skolstarten. Eftersom räkenskapsåret är kalenderår så får den gamla styrelsen arbeta in i nästa år, men vi brukar inte ha så stora byten i styrelsen så det är inte en så stor omställning.

Några nyheter på gång?
- Det är väl att vi byter ord­förande. Christer Åsberg som har suttit i sju år avgår. Några till i styrelsen slutar, bland and­ra jag.
Erik Axel Karlfeldt föddes 1864 i Karlbo utanför Avesta och avled 1931. Postumt tilldelades han Nobelpriset i litteratur. Karlfeldt är bland mycket annat upphovsman till följande rader som ofta citeras: Intet är som väntans tider (från dikten med samma namn), ...den vår de svage kallar höst (dikten Höstens vår), ... och han talar med bönder på böndernas sätt och med lärde män på latin (Sång efter skördeanden), samtliga ur diktsamlingen Fridolins visor.
Källa: www.karlfeldt.org
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om