Frågor och svar om fågelinfluensa

Uppsala2005-10-15 11:46
Fråga: Vad är fågelinfluensa?

Svar: Det är en av de allvarligaste sjukdomar som finns bland fåglar. Fågelinfluensa orsakas av ett virus och kan ge upphov till plötsliga sjukdomsutbrott med mycket hög dödlighet hos höns. Sjukdomen har förekommit bland höns under hela 1900-talet och varit mycket fruktad hos uppfödare av fjäderfä.
Fågelinfluensa har under långa perioder endast drabbat fåglar, men på senare år har sjukdomen också visat sig kunna överföras direkt till människa. 1997 blev människor för första gången smittade av viruset i Hongkong.
Hönsbestånd över i princip hela Sydostasien drabbades under 2003-2004. Mer än 100 miljoner fåglar har dött eller slaktats. Även vilda fåglar har insjuknat och viruset har resulterat i att 70-tal människor insjuknat svårt.

Fråga: Finns det någon kontroll av svenska fjäderfän?

Svar: Övervakningen av fågelinfluensaviruset hos svenska fjäderfä sker genom EU:s gemensamma övervakningsprogram för fjäderfä och vilda fåglar. Det svenska kontrollprogrammet omfattar undersökning av värphöns, avelsdjur, kalkoner, gäss, strutsar och vilda fåglar. Provtagning av fjäderfä sker genom blodprov vid slakt.

Fråga: Hur smittar fågelinfluensa?

Svar: Fåglar utsöndrar virus i avföringen. Människor smittas genom kontakt med sjuka fåglar eller deras avföring. De människor som smittats har bott i områden där det funnits sjuka eller döda fågelbesättningar och i de flesta fall haft direktkontakt med sjuka fåglar. Det finns inga säkra belägg för att sjukdomen kan överföras direkt från person till person.

Fråga: Hur stor är risken att bli smittad?

Svar: Risken att bli smittad är nästan obefintlig om personen ifråga inte har mycket tät kontakt med sjuka fåglar. Av alla miljontals människor i Asien som dagligen hanterar fåglar har hittills i år bara ett tiotal hamnat på sjukhus och fått diagnosen fågelinfluensa.
Det största hotet mot människan är inte fågelinfluensa som den ser ut i dag. Risken är att den ska förändra sig och ge upphov till en helt ny influensavariant med förmåga till snabb global spridning bland människor.

Fråga: Varifrån kommer influensavirus?

Svar: Alla nya influensavirus kommer från fåglar. Det som är oroväckande med fågelinfluensa är den höga dödligheten. Eftersom få människor hittills smittats verkar viruset ha svårt att anpassa sig till människan. Men om så blir fallet och den anpassade stammen blir lika elakartad som den som orsakat sjukdomsfallen i Sydostasien kan vi få en pandemi som är värre än Spanska sjukan där mellan 20 och 40 miljoner människor dog.

Fråga: Hur dödligt är viruset?

Svar: Drygt tre fjärdedelar av alla patienter som fått diagnosen fågelinfluensa har avlidit. Men många fler kan ha smittas, fått en lindrig sjukdom och återhämtat sig utan att ha fått en diagnos.

Fråga: Kan fågelinfluensa spridas via livsmedel, exempelvis kyckling?

Svar: Även om viruset kan förekomma i slaktkroppar och ägg från sjuka fåglar finns det inte några som helst belägg för att viruset kan spridas till människor via smittade livsmedel, varken via kött- eller äggprodukter.

Fråga: Vilka symtom får människor som fått fågelinfluensa?

Svar: Vit utbrottet i Hongkong 1997 beskrevs dels milda symtom i form av feber, halsont, hosta, ögoninflammation samt lindriga mag- och tarmbesvär. Men det har också förekommit symtom som lunginflammation, leverpåverkan och njursvikt. Dödligheten har varit mycket hög.

Fråga: Finns det några reserekommendationer?

Svar: Nej, inte i dagsläget. Risken för att en svensk resenär smittas av fågelinfluensa är minimal.

Fråga: Vad kan man göra för att minska risken att bli smittad?

Svar: I länder med pågående utbrott av fågelinfluensa bör man undvika direktkontakt med fåglar och fågelspillning. Undvik marknader med försäljning av levande fåglar, hönsbad eller hönsfarmer.
Djupfrysning av mat påverkar inte viruset, men upphettning av fågelkött och ägg till 70 grader är ett effektivt sätt att döda influensaviruset. Undvik råa ägg och otillräckligt tillagad kyckling eller fågelkött.

Fråga: Finns det risker med att äta svensk färsk eller fryst kyckling?

Svar: Det är helt ofarligt att äta och hantera svensk kyckling.

Fråga: Kan man bli smittad av fåglar eller fågelavföring i Sverige?

Svar: Eftersom vi inte har några fåglar med influensasjukdomen i Sverige finns det ingen risk att bli smittad av fåglar eller fågelavföring i Sverige.

Fråga: Finns det någon risk att flyttfåglar bär med sig smittan till Sverige?

Svar: Det kan finnas en liten risk eftersom änder från Sydostasien möter änder från Europa under häckningstiden i norra Ryssland. Därmed skulle viruset kunna överföras till europeiska änder. I Sverige tas därför prover på 2000-3000 änder och vadare årligen vid fågelstationen i Ottenby.

Fråga: Finns det något vaccin?

Svar: I dag finns inget vaccin för människor mot fågelinfluensan i Sydostasien. Genom molekylärbiologiska tekniker har man lyckats skapa ett virus som innehåller de komponenter som behövs för att man ska få ett skydd mot fågelinfluensa. Två vaccintillverkare arbetar med detta så att det ska finnas en beredskap för storskalig vaccinproduktion om det behövs. Dessutom produceras i Kina stora mängder vaccin som ges till höns och som fungerar mycket bra.

Källor: Smittskyddsinstitutet, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Jordbruksverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om