Frågor och svar om äpplen

Foto:

Uppsala2007-09-15 00:00

Hur många sorter har vi i Sverige?
Det finns cirka 400-500 svenska äppelsorter. Många av dem finns bara inom ett litet geografiskt område. I världen finns uppskattningsvis 7 000-8 000 sorter.

Exporterar vi äpplen?
Nej, inte i dagsläget. Större delen av vår egen konsumtion består av importerade äpplen. Konsumenterna har dock börjat efterfråga mer svenska äpplen i affärerna.

Hur ser en gynnsam äpplesäsong ut?
Den börjar hösten året innan. Det ska vara en lång, varm höst eftersom nästa års blommor bildas nu. En varm vår är bra för pollineringen. På sommaren behövs lagom mycket regn och sol och fram i slutet av augusti får det gärna vara några kalla, frostiga nätter. Då ombildas sockret i äpplena och smaken blir lite sötare. Skalet får även en vackrare färg av lite kyla. Det är viktigt att plocka ner alla äpplen innan det blir för kallt, även de omogna, det gynnar nästa års skörd.

Hur förvarar man äpplen på bästa sätt?
En temperatur runt fyra plusgrader är det ideala, en jordkällare är bästa förvaringsplatsen. Då kan vissa sorter som Rött järnäpple hålla sig i upp till ett år. Men de flesta har inte en sådan plats att tillgå. Alternativet är att ha dem på verandan eller balkongen under ett täcke, äpplen klarar ett par minusgrader.

Vilka sorter ska användas till vilken sorts matlagning?
Syrliga äppen med fasthet i köttet är bäst till mos, saft, äppelmust och all sorts matlagning. Transparant Blanche, Gravensteener exempelvis. Till marmelad passar Färsön.

Om man bara har plats för ett träd i sin trädgård, vilket väljer man då?
Sätt ett matäpple, du kan både äta det som det är och använda det i matlagning. Någon av sorterna Husmoder, Belle de Boskoop, Charlamovsky, Gravensteiner eller Cox Pomona.

Källa: Äppelboksförfattarna Håkan Svensson som skrivit boken "240 äppelsorter" och Mia Gröndahl, författare till boken "Äppelriket".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om